„Tratamentul” Copiilor cu Autism – o Abordare Multidisciplinara

Abordarea multidisciplinara in Autism sau, mai corect spus, in Tulburarea de Spectru Autist, presupune constituirea unei echipe de profesionisti din diverse domenii de expertiza, care isi unesc eforturile pentru a oferi un diagnostic corect si un plan personalizat si complet de tratament.  

In cazul persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist nu vorbim de un tratament, in sensul clasic, ci mai degraba de interventii de recuperare si dezvoltare. Tulburarea de Spectru Autist ramane prezenta pe tot parcursul vietii si, chiar daca unele dificultati asociate sunt imbunatatite sau depasite, nu exista un tratament definitiv. Autismul este o tulburare de spectru –  persoanele sunt afectate in moduri diferite, cu niveluri de impact diferite. Prin interventii specifice, precum terapia ABA, terapia senzoriala, logopedia, se pot forma sau dezvolta o gama larga de abilitati si se poate imbunatati calitatea vietii copiilor cu autism.

Discipline implicate in tratamentul Tulburarii de Spectru Autist

Terapia ABA ajuta la intarirea comportamentelor dorite si la descurajarea celor nedorite. Terapeutii  ABA folosesc recompense pentru a incuraja anumite abilitati (de invatare, sociale si emotionale, de comunicare), descompun lectiile in sarcini simple care sunt exersate si recompensate cu intariri pozitive si cresc treptat dificultatea lectiilor pe masura ce sarcinile simple sunt insusite.

 Beneficiile terapiei ABA includ dezvoltarea abilitatilor care sunt sub nivelul tipic varstei, precum:

 • Abilitati de comunicare si limbaj;
 • Abilitati sociale;
 • Joaca si petrecerea timpului liber;
 • Ingrijire personala (cum ar fi dusul si toaleta);
 • Abilitati motorii;
 • Invatarea si abilitatile academice.

Medicina.  Afectiunile medicale care apar concomitent cu TSA pot fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele de baza si deficientele de comunicare le pot masca. De aceea, li se recomanda parintilor sa tina o legatura stransa cu medicul pediatru, pentru a depista din timp si a trata problemele ce au cauze biologice sau psihosomatice. De exemplu, copiii cu autism au de patru ori mai multe sanse de a dezvolta probleme gastro-intestinale decat populatia generala, iar unii copii nu-si pot descrie disconfortul sau durerea, astfel ca o pot exprima prin crize de plans, furie.

Logopedia. Unii copii cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) pot prezenta anumite dificultati in exprimarea orala, in scris sau la citit. Problemele de limbaj, inclusiv tulburari de procesare sau intarzieri ale vorbirii, fac obiectul terapiei logopedice.

Beneficiile logopediei pentru copiii cu TSA:

 • Ajuta copiii sa-si depaseasca tulburarile de limbaj (pronuntie, articulare, ritm si fluenta, scris/citit si altele);
 • Poate ajuta implicit la imbunatatirea abilitatilor sociale;
 • Poate ajuta la imbunatatirea reglarii emotionale.

Terapia ocupationala. Un terapeut ocupational poate ajuta la evaluarea dificultatilor functionale cu care se pot confrunta copiii cu autism in viata de zi cu zi, cum ar fi cele legate de organizare si planificare, auto-ingrijire si procesare senzoriala.

Beneficiile terapiei ocupationale:

 • Ajuta copii sa raspunda mai bine la mediul lor;
 • Ajuta copii sa-si dezvolte coordonarea si constientizarea corpului;
 • Ajuta in activitati de auto-ingrijire, cum ar fi spalatul pe dinti sau pieptanarea parului;
 • Ajuta copiii sa faca fata trecerilor de la o activitate la alta, de la un spatiu la altul.

Kinetoterapia. In urma corectarii posturii, cresterii mobilitatii articulatiilor sau cresterii rezistentei musculare, copii isi pot dezvolta abilitatile motorii, cum ar fi alergarea, mersul si cataratul, de care  au nevoie pentru a castiga independenta, pentru a se juca si pentru a-si indeplini sarcinile zilnice.

Beneficiile kinetoterapiei:

 • Ajuta la imbunatatirea abilitatilor motorii fine si grosiere;
 • Ajuta la mentinerea echilibrului static si dinamic;
 • Contribuie la stimularea atentiei si concentrarii;
 • Ajuta la coordonarea miscarilor si dezvoltarea motricitatii.

Psihologia clinica si Psihoterapia. Psihologii pot juca un rol important in diagnosticarea autismului si in ajutarea copiilor cu autism si a familiilor acestora sa faca fata provocarilor asociate cu TSA.

Psihologii clinicieni masoara nivelul de functionare cognitiva si efectueaza evaluari pentru depresie, anxietate si alte afectiuni care coincid cu sau sunt generate de dificultatile specifice autismului. Iar psihoterapeutii contribuie activ la sustinerea copiilor cu TSA care se confrunta cu  tulburari de anxietate, tulburari afective.

De asemenea, in unele cazuri, poate fi utila nu doar psihoterapia individuala, ci si psihoterapia de familie. Familiile sunt cea mai puternica resursa a copiilor cu autism in incercarea de a face fata cu succes provocarilor de ordin psihologic, medical, social, educational. Psihoterapia de familie ofera membrilor instrumentele necesare pentru dezamorsarea situatiilor de criza, optimizarea rolurilor si imbunatatirea interactiunilor. De asemenea, terapia de familie poate sustine rezolvarea problemelor concrete cu care familiile cu copii cu TSA se confrunta.

Dezvoltare Personala. Unii copii sau adolescenti cu TSA pot beneficia si de consilierea in dezvoltare personala, care adreseaza probleme subclinice si se concentreaza pe optimizarea unor abilitati si pe indeplinirea scopurilor.

Beneficiile includ:

 • Identificarea abilitatilor, valorilor si resurselor care ii pot ajuta pe copii si adolescentii cu TSA sa faca fata mai bine provocarilor;
 • Strategii de gestionare a stresului si a emotiilor intense;
 • Gestionarea conflictelor;
 • Strategii de comunicare si persuasiune.    

Terapii Complementare. Terapia prin Arta, Terapia prin Joaca si Terapia cu Animale contribuie la imbunatatirea vietii copiilor cu autism. Acestea nu sunt o simpla joaca, ci modalitati creative, relaxante si chiar distractive de a dezvolta anumite abilitati, de a observa anumite tipare comportamentale. Specialistii observa sistematic si standardizat activitatile copiilor, masoara progresul, stabilesc obiective pe termen scurt si lung si stabilesc interventii personalizate.

Beneficiile includ:

 • Cresterea capacitatii de a exterioriza si gestiona emotiile;
 • Dezvoltarea aptitudinilor sociale;
 • Dezvoltarea abilitatilor motorii;
 • Dezvoltarea creativitatii si abilitatilor de rezolvare a problemelor;
 • Dezvoltarea unei stime de sine sanatoase.

Terapia Senzoriala. Copiii cu Tulburare de Spectru Autist au adesea dificultati in procesarea informatiilor senzoriale si integrarea stimulilor senzoriali (olfactiv, vizual, auditiv, gustativ, tactil, vestibular, proprioceptiv si interoceptiv). De exemplu, cand simturile vestibular, tactil si proprioceptiv sunt slab dezvoltate, pot aparea disfunctii precum: leganarea, invartirea, refuzul de a purta anumite haine, manipularea incorecta a obiectelor, posturile corporale ciudate.

Terapia Senzoriala este un program de evaluare si interventie care isi propune sa imbunatateasca aceste aspecte. De regula, se realizeaza intr-o Camera Senzoriala gandita special pentru a incuraja copiii sa exploreze si sa isi dezvolte simturile si abilitatile, fiind dotata cu tuburi interactive cu bule de aer si joc de culori, piscine interactive cu bile, saltele si trambuline, jucarii interactive, jocuri video speciale.

Avantajele abordarii multidisciplinare in TSA

 • Specialisti in diferite domenii comunica si se sfatuiesc pentru a optimiza planul de interventie pentru fiecare copil in parte. Daca iti inscrii copilul intr-un centru cu o abordare multidisciplinara, acesta va avea acces la o echipa de specialisti instruiti in diferite tipuri de terapie: ABA, artterapie, ludoterapie, terapie cu animale, logopedie, terapie cognitiv-comportamentala etc.  Si nu va fi nevoie sa faci „telefonul fara fir” intre specialisti, caci acestia vor comunica usor intre ei, in beneficiul copilului tau.
 • Recuperare rapida. Cu ajutorul unei abordari multidisciplinare, sunt mai multe sanse sa obtii rezultatele dorite intr-un timp optim.   
 • Iti ofera o gama variata de resurse pe care le poti implementa acasa.  

Abordarea multidisciplinara acopera mai multe fatete ale Tulburarii de Spectru Autist si asigura o examinare si un tratament atotcuprinzator, aprofundand informatiile din mai multe domenii si tinand cont de mai multe forme de terapie si tratament. Fiind o metoda eficienta, din ce in ce mai multe institutii de educatie speciala si centre de autism opteaza pentru aceasta abordare.

Bibliografie:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.