Ca fiinte umane, este practic imposibil sa ne separam obiceiurile alimentare de starea noastra mentala. Emotiile, gandurile si convingerile noastre influenteaza in mod clar alegerile noastre legate de dieta, la bine si la rau.
Daca vrei sa scapi de convingerile daunatoare despre alimente, poate ar trebui sa urmezi mancatul constient.
Ce este mancatul constient (mindful eating)?
Desi conceptul de mindfulness este la moda in zilele noastre, acesta nu este o idee noua. Idei precum lipsa judecatii, rabdarea si trairea momentului sunt concepte de baza mostenite din budismul antic.
Cercetatorul de la Universitatea din Massachusetts, Jon Kabat-Zinn, este recunoscut pe scara larga drept parintele fondator al mindfulness-ului in epoca moderna. Kabat-Zinn a infiintat Centrul pentru Mindfulness la UMass la sfarsitul anilor 1970. Acolo, celebrele sale exercitii de mindfulness pentru mancare (cum ar fi sa mananci o stafida extrem de incet pentru a experimenta senzatii prin toate cele cinci simturi) au deschis calea pentru a aduce mai multa atentie meselor.
Pe masura ce tot mai multi practicanti au imbratisat alimentatia constienta in ultimii ani, elementele de baza au devenit mai populare. Cu toate acestea, alimentatia constienta nu este un program de dieta inregistrat si nu exista un consens absolut cu privire la activitatile sau principiile care il definesc.
In esenta, totusi, alimentatia constienta implica valorificarea constientizarii momentului prezent inainte, in timpul si dupa masa.
5 Principii ale alimentatiei constiente
- Minimizarea distragerilor in timp ce mananci. Poti face asta oprind televizorul sau telefonului mobil.
- Savurarea gusturilor si texturilor alimentelor
- Experimentarea alimentelor cu toate cele cinci simturi
- Mancatul in ritm lent si mestecarea indelungata
- Muscaturi mici
Beneficiile mancatului constient
Intr-o lume plina de satisfactii instantanee, exista o multime de alimente din care sa alegi. Mancatul „pe pilot automat” si consumul impulsiv al mancarii au devenit o norma. Oamenii se uita la televizor sau folosesc gadgeturi in loc sa se bucure de mancare.
Creierul nostru proceseaza satietatea timp de pana la 20 de minute, ceea ce face ca mancatul rapid sa devina o problema. Daca mananci prea repede, creierul tau nu iti va spune ca esti deja satul. Mancatul atent te poate ajuta sa incetinesti lucrurile si sa eviti consumul excesiv in urmatoarele moduri:
- Mancatul constient iti permite sa te concentrezi si sa mananci incet si sa faci din aceasta o sarcina intentionata.
- Vei sti daca pofta ta se datoreaza unei pofte reale / foamei sau daca este vorba despre o reactie emotionala (de ex. mananci pentru ca esti stresat sau suparat).
- Mancatul constient te poate ajuta sa recunosti radacina poftelor alimentare, permitandu-ti sa vii cu cel mai bun raspuns la factorii declansatori.
Ce spun studiile despre mancatul constient
Mancatul mai constient are cateva efecte pozitive (dincolo de faptul ca va ajuta sa va bucurati mai mult de mesele). O revizuire sistematica ampla din revista Eating Behaviors a constatat ca persoanele care au primit antrenament de mindfulness au fost capabili sa reduca alimentatia excesiva si comportamentele de alimentatie emotionala. Alte cercetari au asociat cresterea atentiei cu pierderea in greutate si o mai buna autogestionare a diabetului de tip 2.
1 comentariu