Ce este mancatul intuitiv  – 5 principii si beneficii

Obiceiurile noastre alimentare si sanatatea mintala merg mana in mana. Ne alegem adesea mancarea in functie de modul in care simtim si gandim in acel moment, iar ceea ce mancam influenteaza modul in care ne vom simti dupa aceea. Daca doresti sa rupi obiceiurile alimentare nesanatoase sau sa iti schimbi perceptia despre mancare, exista o abordare care te poate ajuta: mancatul intuitiv.

Ce este mancatul intuitiv?

Mancatul intuitiv este un program care a fost dezvoltat in anii 1990 de doi dieteticieni – Elyse Resch si Evelyn Tribole.

Mancatul intuitiv isi propune sa elibereze oamenii de limitele credintelor daunatoare despre mancare (si, adesea, despre ei insisi), cu scopul de a stabili o alimentatie fara judecata. Antreneaza oamenii sa manance mai degraba ca raspuns la indicii fizici de foame si satietate si nu ca raspuns la emotii. Ajuta oamenii sa-si cultive capacitatea de a observa si de a identifica senzatiile de foame, satietate si satisfactie pe masura ce apar in organism. Programul face acest lucru punand accent pe 5 principii de baza.

5 principii de baza ale mancatului intuitiv

  • Onoreaza-ti foamea
  • Descopera satietatea
  • Respecta-ti corpul
  • Fa fata emotiilor cu bunatate
  • Fa miscare – simte diferenta

Care sunt beneficiile mancatului intuitiv?

Un numar tot mai mare de cercetari a explorat beneficiile alimentatiei intuitive in randul femeilor. Unele studii au observat urmatoarele rezultate: atitudine mai sanatoasa, scaderea indicelui de masa corporala, structura corporala consistenta.

Mancatul intuitiv te poate ajuta, de asemenea, sa iti imbunatatesti bunastarea psihologica. Cercetarile efectuate de Julie T.Schaefer si Amy B.Magnusonon au aratat ca participantii aveau o mai buna stima de sine, imagine corporala si calitate a vietii. In plus, in randul participantilor s-au inregistrat mai putine cazuri de depresie si anxietate.

Cum incepi sa mananci intuitiv?

Daca vrei sa mananci intuitiv, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa adopti aceasta abordare.

Vezi daca trebuie sa mananci
Ori de cate ori vrei sa mananci, gandeste-te daca ti-e sau nu foame. Intreaba-te: „Mi-e foame sau sunt plictisit / obosit / stresat/suparat?” O scurta meditatie in care te concentrezi pe respiratie si o scurta introspectie „Cum ma simt acum?” te-ar putea sa identifici daca acel „gol in stomac” este cauzat de foame sau de altceva. De asemenea, orienteaza-te dupa ora la care ai luat ultima masa. Daca au trecut 4h, probabil ti-e foame, dar daca a trecut 1h de la ultima masa, ori nu ai consumat o masa suficient de bogata in vitamine, minerale, proteine, fibre, ori sunt factori declansatori emotionali care iti creeaza pofta de a manca.

Vezi „Mancarea” intr-o lumina noua

Renunta la diete si mananca in schimb mesele potrivite pentru sanatatea ta si nevoile tale.

Practica Mindul Eating

Mancand constient, fara a te lasa distras de diverse ganduri, de telefon mobil sau televizor, este mai usor sa simti daca esti deja satul sau nu. Fii atent la semnalele de satietate ale corpului tau in timp ce mananci si bucura-te de masa mancand incet si cu mintea concentrata doar pe gustul, mirosul, textura alimentelor.

Ia mese consistente

Asigura-te ca mananci o masa bogata in proteine, fibre si grasimi la fiecare 3-4 ore. Daca iei micul dejun, completeaza-ti masa cu oua, unt de arahide sau branza pentru a te mentine plin de energie.

Hidrateaza-te

Nu exista chiar o regula fixa cu privire la cata apa ar trebui sa bea o persoana intr-o zi. Majoritatea respecta regula conventionala de a consuma opt pahare de apa in fiecare zi. Cantitatea de apa de care ai nevoie va depinde de o varietate de factori (de ex., daca mananci supe, ciorbe, bei ceai, mananci fructe si legume bogate in apa, nu vei avea nevoie sa bei chiar 2 L de apa pe zi).

Dormi suficient

Pentru o viata sanatoasa, ai nevoie de sapte pana la opt ore de somn. Cand esti bine odihnit, nu mai simti nevoia sa compensezi lipsa de energie prin mancare.

Odihneste-te suficient

In timpul zilei, ia mici pauze de la activitati pentru a-ti reincarca bateriile. Oboseala, lipsa de energie te va face sa mananci mai mult, cand te fapt, nevoia reala a organismului este de odigna.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.