Cu totii stim ca fumatul are un impact negativ asupra sanatatii noastre. Mai putine persoane cunosc insa impactul fumatului si vapatului asupra sanatatii orale.
Efectul fumatului asupra dintilor, gingiilor si gurii
Deoarece nicotina, gudronul si alte substante chimice daunatoare gasite in tigarile din tutun intra imediat in contact cu dintii si gura, acestea sunt printre cele mai afectate. Aceste substante chimice pot duce la pete galbene pe dinti, greu de indepartat; pot slabi smaltul de protectie de pe dinti, lasand dintii mai sensibili si mai susceptibili la bacterii si carii. In plus, aceasta acumulare de bacterii poate duce la afectiuni ale gingiilor. In cele din urma, poate cel mai important impact pe care il are fumatul asupra sanatatii orale este cancerul oral. Fumul de tutun are peste 7 000 de substante chimice, iar peste 70 dintre aceste substante chimice pot cauza cancer.
Efectul vaporilor din tigarile electronice asupra sanatatii orale
Tigarile electronice au fost promovate drept alternative sanatoase ale tigarilor clasice. Tigarile electronice nu duc la respiratia urat mirositoare, la decolorarea dintilor si la depunerea placii bacteriene, dar nicotina din compozitia lichidelor reduce fluxul sanguin, ceea ce influenteaza capacitatea gurii de a elimina bacteriile. La randul sau, acest lucru poate duce la o infectie grava a gingiilor – boala parodontala.
In plus, vaporii din tigara electronica pot elibera proteine inflamatorii in tesutul gingival care pot duce la boli critice orale. Unele e-tigarete folosesc arome sintetice care poate duce la deteriorarea celulara in gura.
Apa de gura si pasta de dinti pentru fumatori
Veti gasi o varietate de ape de gura si paste de dinti destinate fumatorilor care afirma ca pot ajuta la repararea daunelor cauzate de fumat. Acestea ar elimina petele galbene de nicotina si ar masca mirosul de tigara din gura. Cu toate acestea, niciun produs de pe piata nu este la fel de eficace in tratarea problemelor orale cauzate de fumat precum renuntarea efectiva la fumat. In plus, multe dintre aceste produse utilizeaza substante chimice abrazive si dure pentru a ataca bacteriile care se dezvolta in gura fumatorului. Daca sunteti fumator, este important sa vizitati in mod regulat cabinetul stomatologic pentru a va monitoriza sanatatea orala. Daca sunteti gata sa renuntati la fumat, discutati cu medicul dumneavoastra de familie despre varietatea de produse disponibile pentru a va ajuta sa va atingeti obiectivul.
Sfaturi de igiena orala pentru fumatori
Fumatorii ar trebui sa isi perieze dintii, sa foloseasca ata dentara si apa de gura in mod regulat, cel putin de doua ori pe zi. Fumatorii ar trebui sa utilizeze o periuta de dinti cu peri mai rigizi pentru a elimina cu succes petele lasate de gudron. Periuta de dinti ar trebui, de asemenea, sa poata ajunge in zonele dificile din spatele gingiilor. Fumatorii ar trebui sa se prezinte mai des la consultatii la stomatolog.
Frecventa consultatiilor stomatologice
Daca apar pete, leziuni sau umflaturi in gura, daca va dor gingiile, daca apar sangerari recurente in gura care dureaza mai mult de doua saptamani ar trebui sa va prezentati la o clinica stomatologica pentru investigatii. Medicul dentist va efectua o examinare pentru a va asigura ca dintii, gingiile si gura intreaga sunt sanatoase. Echipa de medici dentisti va examina, de asemenea, obrajii, limba si gatul pentru orice semne de alte afectiuni care ar putea necesita investigatii suplimentare. Este posibil ca stomatologul sa efectueze o dezinfectare a intregii cavitati orale, prin igienizare completa, detartraj cu ultrasunete sau periaj profesional cu air flow cu bicarbonat.
Dentistul va poate recomanda sa va prezentati la cabinetul stomatologic la fiecare 3-6 luni. Fa-ti o programare pe drgrigoriu.ro.