Cum scapam de petele de pe haine?

Cel mai important lucru, indiferent cu ce fel de pata ai avea de-a face, este sa actionezi foarte rapid, pentru ca pata sa nu formeze o legatura chimica cu materialul si sa devina permanenta. Uneori, puteti elimina o pata printr-o simpla spalare; alteori, trebuie sa folositi diverse solutii de curatat care sa va ajute. Ca sa evitati aruncarea unei haine, este bine sa urmati sfaturile urmatoare:

  • Tratati orice pata imediat cu apa sau cu solvent adecvat fiecarui tip de material.
  • Evitati caldura directa. Caldura accelereaza legatura chimica dintre pata si material.
  • Nu frecati sau presati locul patat. Se aplica solventii pe toata suprafata petei si se lasa la inmuiat.
  • Nu frecati pata!

Vreti sa stiti cum puteti elimina pete de cafea, vin, vaselina, noroi…etc. ? Iata cum puteti scapa de petele de pe haine si alte tesaturi:

Pete de sange: Se clateste imediat cu apa calduta si se lasa la inmuiat timp de 15 minute in putin detergent. Locul patat se trateaza cu ammoniac.

Pete de cafea: Inmuiati foarte rapid in apa calduta, apoi tamponati locul cu detergent sau otet diluat in apa. Dupa aceea, spalati la cea mai ridicata temperatura permisa de material. Evitati sapunurile solide sau pudra!

Petele de vin: Tratati imediat cu apa calduta. Presarati putina sare pe pata si lasati cateva minute. Clatiti sarea, tamponati cu detergent sau glicerina si asezati materialul cu fata in jos pe un prospop de hartie. Evitati sapunul solid sau pudra!

Pete de vaselina/ulei de masina: Scufundati in apa calduta si detergent foarte puternic. Scoateti, tratati zona patata direct cu detergent, si lasati cu fata in jos pe un prosop de hartie. Se spala separat. Se repeta procesul daca este necesar.

Pete de noroi: Se inmoaie si se agita in apa calduta pentru a indeparta cât mai mult posibil. Aplicati detergent pe petele ramase si lasati la timp de 20-30 de minute. Se clateste si se repeta procesul. Daca totusi raman pete, se poate folosi inalbitor (daca este posibil).

Pete de transpiratie: Se spala cu apa calda si detergent. In cazul in care ingalbenirea persista, scufundati in apa calda cu putina sare, sau aplicati un detergent pe baza de enzime. Inalbitorul poate fi utilizat ca o ultima solutie pentru eliminarea petelor de pe hainele albe.

Atentie!! Nu deteriorati haine scumpe incercand solutii sau metode neconventionale care nu stiti ca vor da roade. Daca nu stiti ce sa faceti, apeleaza la o curatatorie profesionala.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.