Alegerea unei tigai, poate fi o alegere dificila. Daca intrati intr-un magazin specializat sau accesati un magazin online pentru a cumpara un set de tigai, veti avea o surpriza! Veti gasi o multime de tigai, de toate tipurile, din materiale diferite, incat, la un moment dat, veti fi nauciti, achizitionarea unei tigai devenind o adevarata provocare. Ce este de facut? Ghidul acesta vine in ajutorul dumneavoastra, incercand sa va lumineze si sa va ajute in alegerea tigaii potrivite.
Tigaile non-stick
Tigaile non-stick sunt exceptionale. Ele se curata usor si fac gatitul o activitate placuta si la indemana oricui. Tigaile non-stick sunt tigai de uz general, pe care multi dintre noi le folosim in fiecare zi. Suprafata non-stick este realizata dintr-o varietate de substante non-reactive. De exemplu, avem tigai acoperite cu un strat de titan ceramic sau, daca vreti ceva mai extravagant, tigai Swiss Diamond, unde sunt folosite 1000 de diamante comerciale pentru acoperirea ei.
Regula de baza este aceasta: daca vreti sa gatiti si este cel mai probabil sa se lipeasca (oua), atunci tigaia non-stick sau tigaia ceramica este alegerea perfecta. Si, ca si cu alte multe ustensile de bucatarie, va recomandam sa cumparati o tigaie buna, chiar daca este mai scumpa. Stratul de acoperire va fi de o calitate mai buna si durata de viata va fi mult mai mare.
In general, tigaile non-stick reactioneaza prost la foc mare, astfel incat, pentru a prelungi durata de viata a stratului de acoperire, folositi-o pe un un ochi mediu sau redus, si amintiti-va sa folositi intotdeauna plastic, nailon sau ustensile din lemn,cand o curatati, pentru a evita zgarierea suprafetei.
Tigaile din Otel Inoxidabil
Multi bucatari profesionisti folosesc tigai din otel inoxidabil. Tigaile din otel inoxidabil sunt non-reactive, au o durata de viata foarte lunga si sunt mult mai rezistente decat tigaile normale din fonta. Daca in bucatarie preferi ustensilele metalice, atunci tigaia din otel inoxidabil este prietenul tau.
Cele mai bune tigai din otel inoxidabil sunt mai grele, deoarece au miezul din metal extrem de conductor, cum ar fi aluminiul, prins intre otelul inoxidabil. Acest lucru ajuta la distribuirea in mod egal a caldurii peste tot in tigaie.
Credeti ca tigaile din otel inoxidabil sunt greu de intretinut? Va inselati. Trucul consta in incalzirea lor la foc mare cu putin ulei, agitand usor. Lasati tigaia aproape un minut pana aproape de punctul de fumegare si apoi adaugati produsele alimentare, si un pic mai mult ulei daca este necesar. Acest lucru permite caldurii si uleiului sa inchida porii microscopici ai tigai, ceea ce face ca alimentele sa nu se mai lipeasca de tigaie. Acest lucru trebuie facut de fiecare data cand tigaia este folosita, odata cu racirea si spalarea ei, porii se vor deschide din nou.
Tigaile din Fonta
Aveti pofta de o friptura prajita bine? Atunci tigaia din fonta este cea mai indicata, deoarece transfera caldura foarte eficient si este, prin urmare, foarte buna pentru gatit fripturi. Fonta este grea, si se incalzeste uniform. Se transfera caldura extrem de eficient, si pastreaza caldura pe perioade mai lungi. Pentru ca este atat de eficienta, acesta ar trebui sa fie, de asemenea, folosita la o flacara medie sau redusa, si va praji o friptura foarte frumos si uniform.Trebuie doar sa o lasati sa se incalzeasca si abia apoi sa adaugati produsele alimentare. Fonta nu reactioneaza deosebit de bine cu acizii, cum ar fi vinul, asa ca, daca aveti de gand sa deglazati, folositi in loc o tigaie din otel inoxidabil. Pentru a curata tigaia dupa racire, frecati cu un burete si abraziv natural, cum ar fi sarea.
Foarte important pentru fonta, este ca tigaia dvs. sa fie emailata corect. Exista mai multe moduri de emaila o tigaie din fonta – unii spun ca ar trebui sa gatiti numai bacon in primul an de utilizare. Pentru emailarea unei tigai mai vechi, frecati orice urma de rugina si lasati sa se usuce complet. Frecati cu un strat subtire de ulei si introduceti-o in cuptorul rece. Setati caldura la 180 ° C si lasati sa se coaca timp de 30 de minute, apoi lasati-o sa se raceasca in cuptor. Dupa ce s-a racit, stergeti tigaia cu un prosop de hartie uscat, si gata, tigaia este pregatita.
Deci, dupa cum puteti vedea, exista o tigaie pentru orice tip de gatit. Regula generala este: Nu va zgarciti! Cumparati cea mai buna tigaie pe care v-o puteti permite, si ingrijiti-o. Ingrijirea adecvata va creste longevitatea fiecarei tigai, de-a lungul anilor.