Eficiența terapiei ABA în Tulburările din Spectrul Autist

Tulburarea de Spectru Autist este o tulburare de neurodezvoltare, cu simptome de bază ce includ deficite în comunicarea socială, activități restrictive și repetitive, anomalii senzoriale. Analiza comportamentală aplicată (ABA) este o terapie interpersonală ce urmărește să îmbunătățească aceste deficite.  

În terapia ABA se utilizează intervenții bazate pe principiile teoriei învățării și behaviorismului, intervenții ce sunt repetate și exersate în mod constant pentru formarea și menținerea deprinderilor dorite și pe „stingerea” comportamentelor nedorite.

Beneficiile Terapiei ABA includ:

  • Învățarea sau dezvoltarea abilităților sociale;
  • Implementarea comportamentelor de auto-îngrijire;
  • Învățarea sau dezvoltarea abilităților emoționale, precum autocontrolul, relaxarea;
  • Dezvoltarea abilităților cognitive: raționamente logice, rezolvare de probleme.
  • Reducerea comportamentelor negative;
  • Transferului comportamentelor învățate în medii noi;
  • Învățarea de noi deprinderi.

Tehnici și metode folosite în terapia ABA

Pentru rezultate optime, se recomandă personalizarea terapiei ABA pentru fiecare în parte. Intervențiile, frecvența și intensitatea acestora, se adaptează în funcție de abilitățile copilului, de nevoile și interesele sale, de preferințe și/sau de situația familială.

În general, programele ABA au în comun următoarele tehnici și metode:

  • Întărire pozitivă – un comportament considerat adecvat este urmat de un eveniment plăcut, cum ar fi o laudă, o îmbrățișare, o bomboană sau o activitate favorită.
  • Discrete Trial Training: presupune descompunerea lecțiilor în sarcini simple. Fiecare sarcină este recompensată cu întăriri pozitive dacă este îndeplinită corect.
  • Modelare  – recompensarea copilului pentru comportamentul care se apropie de țintă sau de scopul terapiei, cu scopul de a-l încuraja să evolueze în aceeași direcție.
  • Fading-ul presupune reducerea treptată a dependenței copilului de terapeut.
  • Prompting-ul – i se oferă copilului un stimul verbal („Arată-mi creioanele!”) sau gestual (împingerea creionului de  pe masă mai aproape de copil), pentru a-l determina să încerce un anumit comportament (desenare).
  • Generalizarea. Specialistul se asigură că un comportament recent învățat va dura și va fi realizat și în alte medii, nu doar în terapie.
  • Analiza și modificarea antecedentelor care declanșează un comportament inadecvat, pentru a rupe asocierea și a declanșa reacții pozitive.

Aceste metode și tehnici ABA sunt repetate de mai multe ori până când sunt stăpânite sau până când au efectele dorite.

Este terapia ABA eficientă? Ce spun studiile?

Cercetările arată că abordările moderne ale terapiei ABA au mare succes pentru majoritatea persoanelor cu Autism. Terapia ABA este confirmată de Asociația Americană de Psihiatrie  și de Asociația Americană de Psihologie ca o terapie eficientă, bazată pe dovezi, mai ales când vine vorba de Tulburările din Spectrul Autist.

Spre exemplu, într-o meta-analiză publicată în 2010  s-a investigat eficacitatea ABA în peste 22 de studii clinice. Copiii cu Autism au experimentat îmbunătățiri pe multiple planuri: abilități cognitive, limbaj, comportamente adaptative și abilități sociale.  

O altă meta-analiză a 29 de articole din 2018 a relevat faptul că programele ABA pentru copiii cu TSA au avut ca rezultat îmbunătățiri moderate până la foarte eficiente ale abilităților de limbaj expresiv și receptiv, abilităților de comunicare, scorurilor IQ non-verbal, comportamentului adaptiv total și abilităților de socializare, dar îmbunătățiri slabe ale abilităților ce țin de viața de zi cu zi.

Cinci decenii de practicare și cercetare ABA au ajutat la perfecționarea terapiei. Câteva linii directoare pentru creșterea eficienței terapiei ABA:

  • În general, cercetările evidențiază faptul că o intervenție timpurie (< 3 ani) și intensivă (25h pe săptămână, fără întreruperi) conduce la beneficii mai susținute în cunoaștere, studii academice, comportamente adaptative, comportamente sociale și limbaj, comparativ cu grupurile de control.
  • Formarea și sprijinirea părinților sunt esențiale pentru evoluția copiilor.
  • Terapia ABA este eficientă atunci când se realizează individual (1 la 1) sau în grupuri mici și când este personalizată pentru fiecare persoană în parte.
  • Terapia ABA este mai eficientă când se pune accentul pe monitorizarea progresului.
  • Terapia ABA este mai eficientă când se pune accentul pe generalizarea și transferul abilităților.
  • Este important să se creeze oportunități de a interacționa cu colegi / copii de aceeași vârstă cu dezvoltare neurotipică.

Studii și ghiduri consultate și/sau menționate:

  • Makrygianni, M. K., Gena, A., Katoudi, S., & Galanis, P. (2018). The effectiveness of applied behavior analytic interventions for children with autism spectrum disorder: A meta-analytic study. Research in Autism Spectrum Disorders, 51, 18–31. https://doi.org/10.1016/j.rasd.2018.03.006 
  • Virués-Ortega, J. (2010). Applied Behavior Analytic Intervention for autism in early childhood: Meta-analysis, meta-regression and dose–response meta-analysis of multiple outcomes. Clinical Psychology Review, 30(4), 387–399. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2010.01.008 
  • Foxx, R. M. (2008). Applied Behavior Analysis Treatment of Autism: The State of the Art. Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America, 17(4), 821–834. doi:10.1016/j.chc.2008.06.007
  • Terapie ABA București – Centrele Autism Step by Step: https://autismstepbystep.ro/terapie-aba/ 
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.