(P) Dezvoltarea Imaginatiei Copiilor – 5 Metode Inedite

„Logica te va duce din punctul A in punctul B. Imaginatia te va duce oriunde.” – Albert Einstein

Copilaria este perioada in care imaginatia se dezvolta intr-un ritm alert. Mintea unui copil este o combinatie inedita de impresii si experiente din viata reala, alaturi de interpretarile acestora, care pot sa n-aiba nimic de-a face cu realitatea. Cu alte cuvinte, copiii sunt imaginativi din fire.

Dar cum se face ca unii copii devin adulti foarte creativi si inventivi, in timp ce altii intampina dificultati? Educatia, in sens larg, are o influenta importanta. Si totul incepe din copilarie!

Cu cat un copil este mai incurajat sa-si dezvolte imaginatia, prin jocuri de rol si jocuri creative, cu atat mai mult descopera, intelege si experimenteaza lucrurile din jur, devenind mai sociabil, mai imaginativ, mai creativ si mai increzator in fortele proprii.

Tu, ca parinte, poti deveni ghidul copilului tau in lumea fara de margini a jocului imaginativ si le poti incuraja creativitatea.

Ai sansa de a crea o conexiune unica cu copilul, la un nivel cu totul nou, petrecand ore intregi impreuna, jucandu-va de-a: „cucerirea de teritorii nedescoperite”, „calatorii in spatiu” sau, de ce nu, „la un ceai cu Elsa”.

De ce este important sa ne incurajam copiii sa-si dezvolte imaginatia?

imaginatie-copiiUnii adulti subestimeaza importanta jocului imaginativ, considerand ca este o pierdere de timp, ca ii impiedica pe copii sa acorde atentie lucrurilor cu adevarat importante, precum scoala, valorile familiale etc. Total fals!

Si psihologii sustin contrariul: prin joc imaginativ, copilul acumuleaza cunostinte noi si isi diversifica actiunile mintale. Jocul  inseamna cunoastere, asimilare practica si mentala a insusirilor lumii inconjuratoare, cat si experienta de viata. Toate acestea ajuta si la scoala, si in relatia cu familia, si in relatia cu colegii si prietenii. In plus, cercetarile sugereaza ca poate exista o relatie intre prietenii imaginari din copilarie si deschiderea catre experienta. Factorul de personalitate „deschidere catre experienta” a fost corelat cu niveluri superioare de inteligenta si talent.

Iata cateva beneficii ale jocului imaginativ:

  • Dezvoltarea inventivitatii. Prin joc imaginativ, copilul isi dezvolta capacitatea de a gasi noi aplicatii pentru lucruri obisnuite.
  • Dezvoltarea emotionala. Prin inventarea scenariului jocului, copilul isi exprima mai usor sentimentele, atat cele pozitive, cat si pe cele negative. Astfel, reuseste sa se elibereze si sa se relaxeze, preluand controlul asupra emotiilor.
  • Dezvoltarea sociala. Atunci cand joaca diferite roluri in scenariul pe care si l-a imaginat, copilul devine capabil sa vada aceeasi realitate din mai multe perspective. Asta duce la dezvoltarea comunicarii cu voi, cu ceilalti copii.
  • Dezvoltarea limbajului. Prin folosirea multor substantive, adjective si verbe la timpul conditional si viitor, copilul isi dezvolta limbajul.

5 metode prin care poti sa incurajezi jocul imaginativ al copiilor tai

  1. Ofera copilului tau o zona dedicata jocului.

casute copii - casute lemnAmenajandu-i un loc in care sa se joace liber, atat singur, cat si cu tine sau cu prietenii, ii vei oferi spatiu mental pentru imaginatie.

Daca stai la casa, ideal ar fi sa ii construiesti o casuta in copac sau, mai simplu, o casuta din lemn pe sol ori pe piloni. Astfel, copilul va fi motivat sa se joace departe de tehnologie si va petrece mai mult timp in aer liber. Iar daca nu aveti timp sau suficiente cunostinte pentru a o construi voi, comandati cu incredere una online, de pe casutedinlemn.com. Casutele din lemn pentru copii sunt realizate din panouri ce trebuie doar imbinate, conform unei schite de montaj.

Fabricate din materiale naturale, non-toxice, casutele pentru copiii sunt sigure si rezistente. Casuta din lemn poate fi usor de personalizat; copiii pot vopsi peretii exteriori, isi pot pune jucariile pe rafturi, pot lipi postere in interior, pot pune ghivece cu flori la ferestre…

La urma urmei, ce dezvolta imaginatia si creativitatea mai mult decat ocazia de a-ti crea propriul univers, in care visele tale despre aventuri in spatiu, vanatoare de comori sau misiuni cu supereroi prind viata!?

Daca alegi o casuta din lemn pe piloni sau un turn de joaca din lemn, poti adauga si accesorii extra: perete de catarare, tobogan, pod de franghii, ladita cu nisip, bara de urcare, etc.

complex de joaca copii

  1. Incurajeaza petrecerile tematice!

Petrecerile tematice sunt o modalitate excelenta de a-i lasa pe copii sa dea frau liber imaginatiei. Isi pot crea propriile costume, din haine vechi sau materiale, isi pot confectiona varii accesorii (coronite din flori, coifuri din hartie).

Poti organiza o petrecere cu costume in casuta de joaca din gradina. O poti decora in functie de tema petrecerii si de preferintele celor mici.

Copiii pot defila in costumele preferate, intr-un spatiu sigur, in aer liber. Permitandu-le copiilor sa-si aleaga propriile tinute, ii ajuti sa-si exprime si sa-si dezvolte simtul stilului si al modei.

  1. Fa-i cunostinta cu jocurile de rol!

Jocul de rol este o modalitate excelenta de a analiza si procesa interactiunea sociala si relatiile din cadrul propriilor familii. Organizand jocuri de rol sau transformand casutele de joaca in spitale pentru jucariile de plus, in observatoare astronomice sau supermarketuri, copiii invata sa comunice, isi dezvolta imaginatia si abilitatile de rezolvare a problemelor.

Casutele de gradina din lemn sunt ideale pentru astfel de activitati, mai ales daca sunt decorate corespunzator cu jucariile, papusile si figurinele preferate ale celor mici.

Prin jocurile de rol, copiii invata sa isi imagineze si sa proceseze diverse scenarii, sa atribuie roluri, sa stabileasca reguli si sa le urmeze. Ei dezvolta abilitati analitice, capacitatea de a colabora, de a se exprima si de a accepta punctele de vedere ale altora.

  1. Nici o seara fara povesti!

Stim cu totii cat de interesante si de inspirationale pot fi povestile si basmele. Ii incurajeaza pe cei mici sa viseze la o lume ideala, la comori pierdute si la mistere nerezolvate.

Dupa un timp, incurajeaza-i sa inventeze propria poveste! Nu le indica directia in care sa dezvolte firul narativ, lasa-i pe ei sa-si exerseze imaginatia si creativitatea.

  1. Joaca-te cu ei si pune multe intrebari.

dezvoltare imaginatie copiiCand te joci cu copiii, pune intrebari de tipul: „Daca figurina ar vorbi, ce-ar spune despre tine?”, „Daca ar fi dupa tine, cum ar arata copacii?”, „Ce ai face daca ai fi … pentru o zi?”, „Ce-ai mai putea face cu obiectul X, in afara de…?”, „Ce titlu s-ar potrivi acestui desen?”.

Jocul imaginativ poate fi o experienta distractiva, dar si educativa pentru copiii tai.

In timp ce incurajezi jocul imaginativ la copii, s-ar putea sa ai surpriza de a invata si tu noi moduri de a vedea lumea inconjuratoare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.