5 mituri despre somn

Somnul este cea mai pretioasa „unealta” a organismului de a se reincarca si de a lua o pauza de la activa noastra viata moderna. In urmatorul articol vom demistifica 5 din cele mai populare mituri despre somn.

Mit#1: Majoritatea adultilor au nevoie de doar 5 ore de somn pe noapte? 

Fals! Cercetarile in domeniu au relevat faptul ca in cazul adultilor (26 – 64 de ani), durata normala recomandata este de 7-9 ore de somn/noapte. Doar pentru ca poti functiona cu mai putin somn nu inseamna ca ar trebui sa traiesti cu mai putin somn.

Mit #2: Daca nu dorm suficient in timpul saptamanii, ma pot recupera in weekend?

Fals! Ritmul circadian* al corpului nostru este fin reglat si conectat cu comportamentul obisnuit de somn. Hormonii, metabolismul, neurotransmitatorii, toate sunt legate de aceste ritmuri circadiene, chiar si atunci cand dormim.

Indiferent cat de mult ai incerca, nu poti recupera somnul pierdut. Saptamana dupa saptamana, datoria de somn se aduna precum dobanda la un imprumut neplatit.

Somnul este singurul lucru extrem de eficient pe care-l facem zilnic pentru a ne reseta sanatatea, creierul, intreg organismul.

* Ritmul circadian reprezinta ciclul de aproximativ 24 de ore care are loc la nivel fizic, mental si comportamental, ca raspuns al organismului la alternanta lumina-intuneric din mediul inconjurator. Ritmul circadian este specific tuturor organismelor, de la vietati unicelulare pana la om.

Mit #3: S-ar putea sa fiu obosit a doua zi, dar nu exista efecte pe termen lung ale lipsei somnului.

Fals! Oamenii care dorm in mod constant insuficient sunt expusi unui risc crescut de declin neurocognitiv, dementa, concentrare slaba, tulburari de dispozitie, precum depresia si anxietatea. Somnul insuficient ne afecteaza capacitatea de a metaboliza eficient alimentele si ne expune unui risc crescut de boli cardiovasculare si cancer.

Somnul inadecvat, chiar si cateva nopti, poate imbatrani o persoana chiar si cu 10 ani, din punct de vedere hormonal.

Este o legatura directa intre calitatea somnului si sanatatea sistemului imunitar.

Mit#4: Sa adorm in fata televizorului este cea mai rapida si buna metoda de a initia somnul?

Fals! Expertii recomanda sa NU adormi cu televizorul pornit. Creierul nostru inregistreaza orice lumina, chiar si o lampa stradala. Orice lumina care este vizibila pentru tine actioneaza ca o stimulare pentru creier si te va priva de un somn bun si de calitate.

In aceasta situatie, perdelele opace sunt cel mai bun prieten al tau!

Dormi mai bine atunci cand in camera este o temperatura mai mica?

Adevarat!Temperatura corpului fluctueaza natural in timpul zilei, atingand valoarea maxima dupa amiaza, dupa care incepe sa scada treptat. Cand temperatura corpului incepe sa scada, creierul se pregateste de somn, incepand sa produca melatonina, hormonul somnului.

De cele mai multe ori, atunci cand te trezesti in mijlocul noptii, o faci pentru ca corpului tau ii este prea cald si/sau a transpirat. Expertii spun  ca temperatura potrivita pentru somn este de 18-19 grade Celsius. Aceste valori ale temperaturii asigura un somn mai odihnitor, previn insomniile si chiar imbunatatesc metabolismul.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.