Science Insider a invitat doi medici dermatologi pentru a demonta cele mai comune 9 mituri despre par. Ei explica de ce parul nu creste mai repede atunci cand il tunzi in mod constant, adevarata cauza a matretii si daca samponarea provoaca sau nu caderea parului. Sa incepem!
Mitul nr. 1: Parul creste mai repede daca il tunzi mai des. Parul creste cu aproximativ 1,27 cm in fiecare luna. In medie, avem 120.000 foliculi de par in scalp si fiecare trece printr-un ciclu diferit: anagen (cresterea), catagen (tranzitia), telogen (repaus) si exogen (caderea).
In acest moment, pe scalpul nostru, 90% din par se va afla in perioada de crestere (anagen), iar restul de 10% „astepta”ca parul sa cada. In concluzie, parul nu creste mai repede daca il tai, dar arata mai frumos daca ii acorzi atentie regulata!
Mitul nr. 2: Faci matreata deoarece scalpul tau este uscat. Fals! Matreata nu este o problema a scalpului uscat, ci a scalpului uleios. Cunoscuta si sub denumirea de dermatita seboreica, matreata este rezultatul inmultirii excesive a unei ciuperci produse natural, denumita Malassezia. Ciuperca Malassezia este lipofila, adica iubeste sebumul. Cu cat ai mai mult sebum (ulei) pe scalp, cu atat mai multi fulgi de matreata vei observa pe scalpul tau. Pentru a scapa de matreata ai la dispozitie 4 optiuni: sampoane specifiece de tratare, tratamente de tip toner pentru scalp, masti pentru par si schimbari ale dietei.
Mitul nr. 3 : Daca te razi, parul va creste mai gros si mai inchis la culoare. Parul creste in mod natural ca o structura conica, gros la baza si ascutit la varf. Atunci cand te razi, tai parul in partea groasa a firului. Deci, atunci cand faza angena (cresterea) incepe, firul creste de la baza, de aici si iluzia ca creste mai gros. Uneori, mai auzim si ca, odata ras, firul de par se inchide la culoare. De fapt, avem de-a face cu o iluzie optica. Suprafata plana a firului de par taiat reflecta lumina intr-un mod diferit.
Mitul nr. 4 : Stresul face ca parul tau sa incarunteasca. Sunt elemente de adevar si de mit in aceasta afirmatie. Albirea parului, in general, tine de gene. Daca parintii tai au incaruntit devreme, cresc sansele ca si tu sa patesti la fel. Dar stresul poate accelera procesul. Culoarea parului este determinata de un pigment denumit melanina. Nuantele de par mai deschise au mai putina melanina, iar cele mai inchise mai multa. Atunci cand celulele de par nu mai produc melanina, incaruntirea porneste.
Mitul nr. 5 : Uleiurile fac ca parul sa creasca mai repede si, mai ales, mai lung. Fals! Decat sa iti pui ulei de masline in par, mai bine pune-l in salata! Cremele de par cu continut ridicat de uleiuri (ulei de castor, de masline sau de cocos) pot imbunatatii doar aspectul estetic a parului, nu si ritmul sau modul de crestere.
Mitul nr. 6 : Calvitia (chelia) se transmite genetic doar pe partea materna. Pierderea parului are in realitate o componenta genetica. Ea poate fi transmisa atat pe partea materna, cat si paterna. Uneori calvitia poate fi mostenita si de la bunici sau stra-bunici. Calvitia genetica se numeste alopecie androgenica si este direct influentata de nivelul de hormoni, in special androgeni. Orice impacteaza nivelul de hormoni, poate avea repercursiuni asupra parului: menopauza, anticonceptionale orale, sarcina, pubertatea, etc.
Mitul nr. 7 : Poti repara un fir de par despicat la varf. Mit! Odata ce s-a despicat, nu mai poti face nimic. Despicarea parului la varf se produce din cauza uzurii generale la care supunem parul: periere, uscare cu feonul, uscare cu prosopul, expunere la vant si la raze UV, chiar si purtarea fesului pe timp de iarna. Trateaza-ti parul ca si cum ar fi puloverul tau de casmir preferat. Ca sa scapi de un varf despicat trebuie sa il tunzi.
Mitul nr. 8 : Daca periezi parul foarte des, va fi mult mai sanatos. Perierea, indiferent de nivelul de intensitate, poate provoca „micro rupturi” la nivelul firului de par, mai ales cand vine vorba de parul cret, incalcit si texturat. Parul trebuie descurcat in mod regulat folosind o perie cu peri din plastic rotunzi, foarte moi, sau o perie speciala expandabila daca ai parul carliontat.
Mitul nr. 9 : Samponarea provoaca caderea parului. Samponarea nu face altceva decat sa disloce firele de par lejere, care erau pregatite deja sa cada. Este normal sa pierdem aproximativ 100 de fire de par zilnic. Samponarea mentine scalpul sanatos si sustine regenerarea naturala a parului.