8 mituri despre slabit dezmintite de medicii dieteticieni

Trei medici dieteticieni demonteaza 8 dintre cele mai comune mituri legate de  pierderea in greutate pentru Science Insider. Este indicat sa renunt total la grasimi sau la carbohidrati? Trebuie sa sar peste mese pentru a slabi? Este dieta ketogena eficienta? Este disciplina factorul cel mai important in pierderea in greutate? In urmatorul articol, afli raspuns la aceste intreabari, dar si alte informatii cu privire la strategiile sanatoase de slabire.

Mitul nr. 1Trebuie sa ma infometez sau sa sar peste mese pentru a slabi. Daca sari peste mese sau daca te infometezi, nu faci altceva decat sa iti pui piedici in efortul tau de a slabi. Atunci cand vei hotara ca este timpul sa mananci ceva, dupa o pauza lunga, cel mai probabil, vei consuma mai multe alimente si mai multe calorii pentru a compensa mesele pierdute. Rezultatul? Nu reusesti sa slabesti, chiar te poti ingrasa.

Mitul nr. 2: Toate caloriile sunt la fel. Caloriile nu sunt toate la fel! Depinde de sursa lor, daca acestea provin din alimente calorice dense sau alimente nutrionale dense.

Alimentele calorice dense, precum fursecurile, sunt digerate foarte rapid si cresc imediat nivelul glicemic din sange. Atunci cand efectul glicemic dispare, apar „poftele de dulce”, deoarece organismul cauta sa creasca din nou nivelul energetic al organismului. Acest lucru contribuie la cresterea in greutate.

Alimentele nutritionale dense, precum bananele, contribuie, pe langa calorii, si cu fibre, nutrienti si vitamine, extrem de necesare la nivel celular pentru functionarea normala a organismului. O dieta echilibrata, bazata in principal pe alimente nutritionale dense te va ajuta sa slabesti.

Mitul nr. 3: Daca mananci noaptea, te vei ingrasa. Programarea meselor in functie de ciclul zi/noapte nu iti va afecta efortul de slabire. Caloriile sunt cele la care trebuie sa fii atent. Spre exemplu, daca iei cina la ora 20:30 seara, caloriile sunt cele care vor fi responsabile pentru ingrasare, nu ora la care ai mancat.

Mitul nr. 4: Daca sari peste micul dejun, vei slabi. Depinde de persoana, de organism si de relatia acestuia cu mancarea. In general, pentru a evita excesul caloric la pranz, este recomandat sa nu sari peste mic dejun. Corpul are nevoie de combustibil, mai ales dupa 8 ore de somn.

Mitul nr. 5 : Renunti la grasime si slabesti. Grasimea este necesara in procesele biologice zilnice foarte importante, precum absorbtia nutrientilor ( vitamina A, E, K si D) sau in productia de hormoni (estrogen sau testosteron). Nu ar trebui sa ne fie frica de grasimi. Produsele dietetice, in general, sunt pline de zahar sau de sare pentru a potenta lipsa de gust survenita dupa eliminarea grasimii.

Mitul nr. 6: Slabitul tine doar de vointa si disciplina. Este o misconceptie faptul ca fiecare persoana are aceeasi capacitate de a slabi. Chiar daca consumam aceleasi produse, cel mai probabil, vom slabi in ritm si in mod diferit. Greutatea unei persoane este o suma a mai multor factori: genetica, istoric familial, istoric medical, relatia cu mancarea (nu toata lumea are acces la acelasi tip de alimente), trasaturile de personalitate, etc.  Trebuie sa tii cont de toti acesti factori.

Mitul nr. 7 : Sanatatea este determinata de greutate. Indicele de masa corporala este un mod inexact de a masura sanatatea, deoarece ia in considerare doar inaltimea si greutatea corporala si ignora alti factori importanti, precum factorii metabolici, starea psihologica si fizica, somnul sau relatia cu mancarea. Daca vrem sa ne definim sanatosi, atunci trebuie sa tinem cont de toti acesti factori, nu doar de grautate.

Mitul nr. 8 : Dieta ketogenica este cea mai buna solutie pentru a slabi. Dieta keto a castigat foarte multa popularitate in ultimii ani. Principiul de baza al dietei ketogenice este renuntarea totala la carbohidrati. Chiar daca multe persoane au reusit sa slabeasca, totul a venit cu un pret, efecte secundare nedorite: niveluri ridicate de colesterol rau, dezvoltarea de boli cardiovasculare, stari fizice si psihice de oboseala, sindromul colonului iritabil, disconfort gastro-intestinal, etc.

Eliminand cerealele integrale, leguminoasele, anumite fructe si legume si crescand consumul de proteine si grasimi animale contribui la producerea de schimbari metabolice in organism care iti vor influenta sanatatea fizica si mentala. Orice tip de exces nu este recomandat. Nu exista o dieta magica care te va ajuta sa slabesti sanatos.

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.