(P) Cum sa Comunici si cum sa te Comporti cu un Copil care are Autism?

Unii copii cu autism au abilitati de comunicare bune, in timp ce altii pot avea dificultati in dezvoltarea si intelegerea /folosirea limbajului. Daca rudele tale, vecinii sau prietenii tai au un copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist sau daca ai in clasa astfel de copii, este important sa stii cum sa comunici si cum sa te comporti cu acestia.

Pentru a interactiona eficient cu un copil cu Tulburari din Spectrul Autist si pentru a creste probabilitatea unei experiente pozitive, cel mai bine este sa iei lucrurile pas cu pas.  Poti incepe prin a urmari copilul cu atentie si a observa incercarile acestuia de a comunica. Acest lucru te va ajuta sa afli ce nivel de comunicare are copilul in acest moment. De asemenea, este bine sa cunosti posibilele dificultati in comunicare ale copiilor cu autism si cum sa te adaptezi.

Cum comunica copiii cu autism – Exemple

Copiii cu autism pot folosi un limbaj diferit sau pot comunica diferit.

  • Imita sau repeta cuvintele sau expresiile altor persoane sau cuvintele pe care le-au auzit la TV. Ei repeta aceste cuvinte fara sens sau pe un ton neobisnuit al vocii. Aceasta se numeste ecolalie.
  • Folosesc cuvinte inventate.
  • Confunda pronumele, referindu-se la ei insisi ca „tu” si la persoana cu care vorbesc ca „eu”.
  • Te intreaba pe tine ce si-ar dori ei. Un copil ar putea intreba „Vrei o acadea?” atunci cand chiar el isi doreste una. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand a auzit aceasta intrebare cu alte ocazii, a primit o acadea.
  • Unii copii pot avea si tulburari de pronuntie, de ritm si fluenta, care sunt adresate in logopedie.

In timp, multi copii cu autism pot invata sa foloseasca limbajul in moduri mai tipice.

Copiii cu autism utilizeaza comunicarea non-verbala.

  • Manipuleaza fizic o persoana sau un obiect. De exemplu, un copil poate lua mana unei persoane si o trage spre ceva ce isi doreste.
  • Arata si isi directioneaza privirea. De exemplu, un copil ar putea sa se uite sau sa arate spre ceva ce isi doreste si apoi sa-si mute privirea catre o alta persoana, anuntandu-i acelei persoane ca vrea obiectul.
  • Folosesc obiecte din jurul lor. De exemplu, un copil ar putea inmana un obiect unei alte persoane pentru a comunica.

Copiii cu autism pot comunica prin comportament.

Daca un copil plange in bucatarie, asta poate insemna „mi-e foame”. Daca nu reusesti sa comunici verbal cu el, poti sa ii arati diverse alimente pentru a afla ce isi doreste.  De asemenea, poti lua cu blandete mana copilului, pentru a-i sugera sa puna mana pe ceea ce isi doreste sa manance.

Comportamentul de auto-vatamare, crizele de furie si agresivitatea fata de ceilalti ar putea fi modul in care copilul incearca sa-ti spuna ca are nevoie de ceva, dar nu poate comunica sau ca este confuz, speriat.

Cum sa comunici cu copii cu autism – Recomandari Practice 

Chiar daca tulburarea de spectru autist nu are efectiv vindecare, prin exercitiu si terapie se pot inregistra imbunatatiri considerabile in viata copiilor.

Iata cateva sfaturi practice pe care le poti utiliza pentru a imbunatati interactiunea cu un copil cu TSA.

  • Cand vorbesti cu un copil cu TSA e bine sa il privesti in ochi si sa stai la acelasi nivel cu el.
  • Foloseste propozitii scurte. Spre exemplu, in loc sa folosesti propozitia „Pune tricoul pe tine sa mergem afara” poti folosi un indemn scurt si simplu: „Imbraca tricoul”.
  • Foloseste un limbaj mai putin matur. De exemplu, „Nisipul este câh!”, cu mimica de rigoare.
  • Exagereaza tonul vocii pentru a-i indica situatiile de evitat. De exemplu, „Auuu, plita frige!”.
  • Incurajeaza copilul sa umple golul intr-o conversatie. De exemplu: „Uite pisica! Ce culoare are? Cum face pisica?”
  • Ofera-i copilului suficient timp pentru a intelege si a raspunde la intrebari. Repeta daca este cazul, folosind o formulare mai simpla si mentinand contactul vizual.
  • Incearca sa comunici cu copilul pe subiecte sau lucruri care il intereseaza. De exemplu, daca observi ca se joaca mereu cu masinute galbene, pune-i intrebari, spune-i sa-ti arate cum functioneaza.
  • Cand isi pierde atentia, il poti ghida printr-o atingere usoara pe umeri sau verbal privindu-l in ochi pentru a relua activitatea.
  • Incurajeaza-l verbal: „Bravo!”, „Bine!”. Astfel, va sti sa repete comportamentul pozitiv.

Alte recomandari privind interactiunea cu copiii cu autism  

  • Fii rabdator. Unii copii cu autism pot avea nevoie de mai mult timp pentru a procesa o informatie.
  • Fii perseverent. In cazul in care copilul nu raspunde asa cum doresti tu sa o faca, schimba modul de a comunica, asa cum am exemplificat mai sus.
  • Ramai intotdeauna pozitiv. Copiii cu autism raspund cel mai bine la intarirea pozitiva. Asigura-te ca vorbesti sau recompensezi comportamentul bun. Fii generos cu complimentele!
  • Ignora comportamentul iritant. Un copil cu TSA se poate enerva uneori pentru a te face sa te concentrezi asupra lui. Ignorarea este adesea cel mai bun mod de a preveni repetarea comportamentului nedorit. De indata ce se calmeaza, recompenseaza-i comportamentul bun – complimente, bomboane, fructe. Stiu ca poate ti se pare ciudat sa faci asta, ca suna a „dresaj”, dar este o tehnica cu rezultate dovedite, specifica terapiei ABA; e foarte probabil ca acel copil sa urmeze o astfel de terapie, astfel ca vei reactiona asa cum deja este invatat.
  • Interactioneaza prin activitate fizica. Alergarea si jocul in aer liber pot fi o modalitate mai buna de a petrece timpul impreuna. De asemenea, ii va permite sa se relaxeze.
  • Fii afectuos, dar respectuos. La fel ca toti copiii, si cei cu autism au preferinte privind spatiul personal. Unii pot fi deschisi la imbratisari, altora nu le place deloc sa fie atinsi. Respecta-le spatiul personal. Nu forta niciodata afectiunea fizica asupra unui copil.
  • Arata-ti interesul. Copiii cu TSA pot avea probleme in a-si arata sentimentele. Fa tot posibilul pentru a-ti exprima interesul, grija si sprijinul.
  • Vezi potentialul. Un copil cu autism este, in primul rand, un copil. Sunt persoane in crestere, cu posibilitati necunoscute. Crede in ceea ce poate face copilul. Nu defini copilul prin diagnosticul sau. Modul in care gandesti si te raportezi la acest diagnostic se va reflecta in atitudinea ta.
  • Ai grija de tine. Este in regula sa iei o pauza. Alatura-te grupurilor de sprijin daca un membru al familiei este diagnosticat cu TSA si simti ca asta te copleseste.

Sper ca aceste recomandari practice despre cum sa comunici si cum sa te comporti cu un copil care are autism sa iti fie de ajutor. Daca ai si alte recomandari, nu ezita sa ni le transmiti printr-un comentariu. Iar daca ti-a placut acest articol, nu ezita sa il share-uiesti.

Nota: corectitudinea informatiilor din acest articol a fost verificata de cei de la Centrul Autism Step by Step.

Imagine coperta: Anna Kolosyuk via Unsplash.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.