Top 5 motive pentru care angajatii parasesc o companie

In acest articol, iti prezentam principalele motive pentru care angajatii parasesc companiile, iti aratam cum sa eviti aceste situatii si cum sa mentii angajatii motivati si loiali.

Unele companii au o rata mare de rotatie a angajatilor si poate fi dificil sa ne dam seama de ce. Motivele pot fi corectate cu usurinta cu putina constientizare din partea conducerii. De exemplu, echipele de resurse umane cred adesea, in mod eronat, ca oamenii isi parasesc locul de munca din cauza motivelor financiare. Cu toate acestea, un studiu din 2017, efectuat de  Office Vibe, a aratat ca doar 12% din angajati parasesc o companie din cauza banilor.

Iata care sunt principalele 5 motive pentru care angajatii companiile:

1.   Program inflexibil

Chiar si inainte de pandemie, angajatii se asteptau la un program mai flexibil, care sa le permita sa lucreze de acasa cel putin o data pe saptamana.  Atunci cand conducerea le refuza angajatilor libertatea de a lucra in mod flexibil, ei creeaza frustrare si nemultumire, mai ales in contextul in care digitalizarea permite lucrul de la distanta.

In studiul lor, Office Vibe a descoperit ca 37% dintre angajati ar renunta la pozitia lor actuala pentru un job care ofera mai multa flexibilitate, iar 82% au spus ca un program de lucru mai flexibil le-ar creste loialitatea fata de firma actuala.

2.   Sentiment de subevaluare

Intr-un studiu din 2017, 66% dintre angajati au spus ca ar renunta la locul de munca daca s-ar simti subapreciati, iar acest procent creste la 76% in randul milenialilor. Aceste cifre sunt uluitoare, mai ales ca aceasta problema foarte usor de remediat.

Pentru a te asigura ca angajatii tai se simt apreciati, organizeaza intalniri saptamanale, in care evidentiezi munca buna pe care acestia au desfasurat-o in acea saptamana. Oamenii isi pot nominaliza „angajatul saptamanii” si pot citi motivele pentru care au luat aceasta decizie. Este o modalitate buna de a crea coeziune in echipa si de a-i face pe acestia sa se simta bine. Vei descoperi in curand ca un simplu „multumesc” sau „bravo” este foarte important!

3.   Lipsa oportunitatilor de progresare

Progresul in cadrul unui loc de munca este diferit  pentru fiecare angajat in parte. Unii pot simti ca pentru a progresa au nevoie de o promovare sau de o crestere a salariului, iar altii pot simti ca progresul inseamna deprinderea de noi abilitati. Din pacate, multe companii au fost fortate sa opreasca promovarile si sa suspende majorarile salariale pe durata pandemiei. O greseala care poate avea efecte negative asupra angajatilor.

4.   Lipsa increderii si autonomiei

Increderea si comunicarea sunt cruciale pentru o relatie sanatoasa angajat-manager. Volumul mare de munca, dimensiunea echipei (prea mare sau prea mica) sau microgestionarea timpului de lucru pot duce la destramarea acestei relatii.

Se poate vedea ca managementul nu are incredere in angajatii lor atunci cand microgestioneaza volumul de munca si cand nu ii lasa sa-si gestioneze propriul timp. Daca managerii nu le ofera angajatilor autonomie pentru a-si prelua propriul rol, atunci, cel mai probail, angajatul se va simti demotivat si isi va cauta un alt loc de munca.

Pentru a te asigura ca acest lucru nu se intampla, asigura-te ca iti ghidezi angajatii prin rolul lor, mai degraba decat sa le spui ce sa faca. Invata sa ai incredere in echipa ta si ofera-le sprijin atunci cand au nevoie.

5.   Cultura indoielnica a companiei

Cultura companiei incepe de la varf si este unul dintre cele mai importante aspecte ale pastrarii angajatilor. Fiecare companie are o cultura diferita. Deci, daca cultura companiei este neprimitoare sau exista o cultura a agresiunii sau daca oamenii noi nu sunt facuti sa se simta bineveniti, sunt sanse mari ca angajatii sa plece. De fapt, un studiu realizat de Hays in 2017 arata ca 47% dintre oamenii care cauta activ noi joburi o fac din cauza unei culturi proaste a companiei.

Deci, cum poate echipa ta de management sa sustina o cultura pozitiva a companiei? Un pachet puternic de beneficii, cum ar fi oferirea de cupoane pentru fitness, oportunitati de invatare prin traininguri si conferinte de specializare, toate vor contribui la promovarea unei culturi sanatoase, bazata pe crestere si bunastare.

Intalnirile saptamanale si evenimentele sociale iti vor ajuta echipa sa se cunoasca mai bine si vor incuraja legaturile inter-departamentale, iar o echipa de management comunicativa, deschisa si abordabila se va asigura ca angajatii se simt confortabil, relaxati si apreciati la locul de munca.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.