In acest moment, exista peste 20 de milioane de postari etichetate #minimalism pe Instagram. De la pereti albi stralucitori si dormitoare aproape goale, la case mici si o cantitate surprinzatoare de produse Apple sunt tendinte care, ironic, au aglomerat internetul in ultimul deceniu.
Ce este minimalismul? In sensul cel mai de baza, minimalismul este alegerea intentionata de a trai minimal, adica cu mai putine lucruri.
„Minimalismul incearca sa provoace obiceiurile consumatorilor. Trebuie sa investim doar in produsele esentiale, de care avem nevoie.”
Miscarea sustine ca este mai bine sa ne simplificam spatiile si sa pastram numai lucrurile pe care le folosim in mod regulat. Spre exemplu, un vas de baut este superior unui dulap plin de cani si pahare.
Minimalismul nu e doar o miscare, ci o mentalitate!
Desi renuntarea la anumite obiecte din jurul nostru poate fi utila, nu este o componenta esentiala pentru a trai minimalist. In multe privinte, minimalismul este de fapt un alt tip de materialism. Ne incurajeaza sa ne ingrijim mai bine de ceea ce detinem deja si sa ne indepartam de mentalitatea de unica folosinta. O mentalitate cu adevarat minimalista se concentreaza pe refacere, refolosire si reparare.
Mai putin nu inseamna neaparat mai mult. Mai corect ar fi: Ceea ce avem in prezent este suficient!
Desigur, este intotdeauna o idee buna sa incetinim consumul si sa minimalizam acumularea neglijenta a posesiunilor materiale, mai ales atunci cand avem mijloacele si resursele necesare pentru a face acest lucru. Dar este important sa ne amintim ca minimalismul nu este despre o estetica sau despre un hashtag.
In esenta, minimalismul este o atitudine pe care o adoptam.
Cand micsoram, vedem ca mentalitatea ne provoaca sa ne gandim la modul in care ne miscam prin lume. Putem alege sa incetinim si sa imbratisam simplitatea.
Poate ca inseamna sa minimimalizam gandurile negative. Mentalitatea minimalista ne cere sa ne luam in considerare timpul, atentia si energia. Prin simplificarea vietii noastre interioare, permitem mai mult spatiu pentru lucrurile care conteaza cel mai mult.
Cand minimalismul devine o mentalitate spre deosebire de o miscare, constatam ca ne ajuta sa ne limpezim creierul si sa facem o „ingrijire” interna. Acolo, descoperim constientizarea si spatiul pentru a respira.
Pe masura ce analizam daca si cum functioneaza minimalismul in viata noastra, ar trebui sa ne gandim la aceste critici si sa urmarim ori de cate ori miscarile devin inaccesibile sau exclusive. Nu exista nimic bun sau rau in mod inerent in privinta numarului de obiecte pe care le avem.
Minimalismul nu inseamna doar posesiuni materiale sau hashtag. Este vorba de a crea spatiu si de a gasi loc pentru a respira. Aceasta tendinta este o invitatie de a examina domeniile vietii noastre care au nevoie de un pic de „curatenie” si „aerisire” – indiferent daca este vorba despre casa noastra, in relatiile noastre sau in interiorul nostru.