๐ญ๐ฌ ๐น๐๐ฐ๐ฟ๐๐ฟ๐ถ ๐ฝ๐ฒ ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐น๐ฒ ๐ฝ๐ผ๐๐ถ ๐ณ๐ฎ๐ฐ๐ฒ ๐ถ๐ป ๐ฎ๐ฐ๐ฒ๐ฎ๐๐๐ฎ ๐ฝ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ผ๐ฎ๐ฑ๐ฎ ๐ฝ๐ฒ๐ป๐๐ฟ๐ ๐ผ ๐๐๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ฑ๐ฒ ๐ฏ๐ถ๐ป๐ฒ:
1) ๐๐ถ ๐ด๐ฟ๐ถ๐ท๐ฎ ๐ฑ๐ฒ ๐ฐ๐ผ๐ฟ๐ฝ๐๐น ๐๐ฎ๐: fa exercitii fizice zilnic, mananca sanatos, bea multa apa, programeaza ore de odihna.
2) ๐ ๐ฒ๐ป๐๐ถ๐ป๐ฒ ๐ผ ๐ฟ๐๐๐ถ๐ป๐ฎ ๐๐ถ๐น๐ป๐ถ๐ฐ: trezeste-te si mergi la culcare la aceeasi ora in fiecare zi. Realizeaza un program zilnic pentru munca sau studiu, distractie si relaxare, timp petrecut cu cei dragi – fata in fata sau online.
3) ๐ก๐ผ๐๐ฒ๐ฎ๐๐ฎ-๐๐ถ ๐ฎ๐ฐ๐๐ถ๐๐ถ๐๐ฎ๐๐ถ๐น๐ฒ ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ถ๐๐ถ ๐ฑ๐ฎ๐ ๐ฒ๐ป๐ฒ๐ฟ๐ด๐ถ๐ฒ, ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐๐ฒ ๐ฐ๐ฎ๐น๐บ๐ฒ๐ฎ๐๐ฎ ๐๐ถ ๐๐ฒ ๐ฟ๐ฒ๐น๐ฎ๐ ๐ฒ๐ฎ๐๐ฎ. Programeaza cel putin una in fiecare zi.
4) ๐ฃ๐น๐ฎ๐ป๐ถ๐ณ๐ถ๐ฐ๐ฎ ๐๐ถ๐บ๐ฝ ๐ฝ๐ฒ๐ป๐๐ฟ๐ ๐ฑ๐ถ๐๐๐ฟ๐ฎ๐ฐ๐๐ถe ๐๐ถ ๐ฟ๐ฒ๐น๐ฎ๐ ๐ฎ๐ฟ๐ฒ – orice functioneaza pentru tine: carti print, audio sau electronice; jocuri de societate (Rummy, Monopoly etc) si /sau jocuri video; asculta muzica – sau canta / invata sa canti la un instrument; vizioneaza filme sau seriale TV prin servicii de streaming online; picteaza / deseneaza.
5) ๐๐ฎ ๐ฐ๐ฒ๐๐ฎ ๐ฐ๐ฒ ๐๐ถ-๐ฎ๐ถ ๐ฝ๐ฟ๐ผ๐ฝ๐๐ ๐๐ฎ ๐ณ๐ฎ๐ฐ๐ถ ๐ฑ๐ฒ ๐บ๐๐น๐ ๐๐ถ๐บ๐ฝ, ๐ฑ๐ฎ๐ฟ ๐ป-๐ฎ๐ถ ๐ฎ๐ฝ๐๐ฐ๐ฎ๐ ๐ฝ๐ฎ๐ป๐ฎ ๐ฎ๐ฐ๐๐บ: fa ordine in sifonierul cu haine, aranjeaza-ti cartile din biblioteca pe genuri literare, repara un dulap, curata gradina sau curtea etc.
6) ๐๐ถ๐ถ ๐ฐ๐ฟ๐ฒ๐ฎ๐๐ถ๐: picteaza, deseneaza, compune, scrie o poezie sau o povestire scurta, scrie un roman, pastreaza un jurnal de izolare, inclusiv lucruri de care sa fii recunoscator.
7) ๐ง๐ถ๐ป๐ฒ ๐น๐ฒ๐ด๐ฎ๐๐๐ฟ๐ฎ ๐ฐ๐ ๐ฐ๐ฒ๐ถ๐น๐ฎ๐น๐๐ถ: pastreaza legatura cu familia sau cu prietenii sau contacteaza pe cineva cu care nu ai mai vorbit de mult timp. Utilizeaza apelurile video.
8) ๐๐ถ๐บ๐ถ๐๐ฒ๐ฎ๐๐ฎ ๐๐ถ๐บ๐ฝ๐๐น ๐ฝ๐ฒ๐๐ฟ๐ฒ๐ฐ๐๐ ๐๐ฟ๐บ๐ฎ๐ฟ๐ถ๐ป๐ฑ ๐๐๐ถ๐ฟ๐ถ๐น๐ฒ ๐ผ๐ป๐น๐ถ๐ป๐ฒ ๐๐ฎ๐ stirile la ๐ง๐ฉ ๐๐ถ ๐ฝ๐ผ๐๐๐ฎ๐ฟ๐ถ๐น๐ฒ de ๐ฝ๐ฒ S๐ผ๐ฐ๐ถ๐ฎ๐น M๐ฒ๐ฑ๐ถ๐ฎ: prea mult ne poate face sa ne simtim anxiosi, tristi. Tine pasul cu noile sfaturi guvernamentale, cu stirile oficiale / de incredere o data sau de doua ori pe zi, dar nu asculta si nu urmari stiri sau social media toata ziua!
9) ๐๐ถ๐ถ ๐ฎ๐บ๐ฎ๐ฏ๐ถ๐น: grupuri de voluntari locali apar peste tot. Cauta online (de exemplu, grupuri Facebook) pentru a te alatura. Daca ai vecini vulnerabili, lasa-le un bilet cu numarul tau de telefon pentru a-i ajuta daca vor avea nevoie.
10) ๐๐ฒ๐ฟ๐ฒ ๐ฎ๐ท๐๐๐ผ๐ฟ: daca esti vulnerabil sau trebuie sa te auto-izolezi si nu ai prieteni sau familie care sa te ajute, ia legatura cu asociatiile care ofera servicii psiohologice gratuite online sau prin telefon.
………………………………………………………..
Sursa Informatii: getselfhelp.co.uk