5 lucruri interesante despre efectele serotoninei asupra comportamentului

Serotonina este un neurotransmitator secretat de nucleii din rafeul median al trunchiului cerebral. Serotonina joaca un rol critic in reglarea emotiilor, in functii motorii, in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, in functii hormonale.

Iata 5 lucruri extrem de interesante despre efectele serotoninei asupra comportamentului

1. Nivelul nostru de serotonina scade in mod natural atunci cand nu mancam, astfel explicandu-se de ce unii dintre noi devenim agresivi atunci cand ne este foame.

2. Cercetarile arata ca nivelul scazut al serotoninei este asociat cu tulburari clinice, cum ar fi depresia si tulburarea obsesiv-compulsiva. Ultimele cercetari indica faptul ca depresia este cauzata de numarul prea mic de receptori de serotonina.

3. Cresterile dramatice ale nivelului de serotonina pot produce comportamente anormale, manifestate prin tremur al capului si al mainilor, rigiditatea torsului, oblicizarea picioarelor.

4. Persoanele cu tulburare de anxietate sociala sau fobie sociala au un nivel prea mare de serotonina intr-o parte a creierului care este centrul fricii, si anume, amigdala.

5. La nivelul creierului feminin se produce doar jumatate din cantitatea necesara de serotonina, acest lucru putand fi una din explicatiile faptului ca femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii la depresii.

 

sursa imagine: wikipedia.org

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.