5 sfaturi care te ajuta la gestionarea stresului

Stresul apare atunci cand percepem cerintele care ni se impun la locul de munca, la scoala sau in relatii ca ne depasesc capacitatea de a face fata. Unele stresuri pot fi benefice, producand un impuls care asigura unitatea si energia pentru a ajuta oamenii sa treaca prin situatii precum examene sau termene de lucru. Cu toate acestea, o cantitate mare de stres poate avea consecinte grave asupra sanatatii noastre, afectand sistemul imunitar, cardiovascular, endocrin sau sistemul nervos central.

Gasind modalitati pozitive si sanatoase de a gestiona stresul, multe dintre aceste consecinte negative asupra sanatatii pot fi reduse. Toata lumea este diferita, la fel si modul in care ele aleg sa-si gestioneze stresul. Unii oameni prefera sa foloseasca hobby-uri cum ar fi gradinaritul, muzica si arta, in timp ce altii gasesc o usurare in mai multe activitati solitare: meditatie, yoga si mersul pe jos.

Iata cinci sfaturi sanatoase pe care psihologii le recomanda pentru a ajuta la reducerea stresului pe termen scurt si lung.

  1. Ia o pauza de la factorul stresant

Ar parea dificil sa scapi de un proiect de lucru complex, de plansul unui copil sau de o factura foarte mare. Dar cand iti permiti sa te indepartezi de factorul de stres, iti permiti sa iti acorzi timp sa faci altceva, ceea ce te poate ajuta sa ai o noua perspectiva sau tehnica de practica pentru a te simti mai putin coplesit. Este important sa nu eviti stresul (facturile trebuie platite candva), dar chiar si doar 20 de minute pentru a avea grija de tine te vor ajuta.

  1. Fa exercitii fizice

Exercitiile fizice sunt benefice atat pentru sanatatea mintala cat si pentru sanatatea fizica a corpului. Chiar si o plimbare de 20 de minute, o sedinta de inot sau de dans in mijlocul unei perioade de stres poate avea un efect benefic imediat.

  1. Zambeste

Creierul nostru este interconectat cu emotiile si expresiile noastre faciale. Atunci cand oamenii sunt stresati, poti observa acest lucru pe fata lor. Deci, rasul sau zambetul pot ajuta la scaderea tensiunii si imbunatatirea situatiei.

  1. Cere ajutorul cuiva

Suna un prieten, trimite un e-mail. Cand impartasesti grijile sau sentimentele cu o alta persoana, acest lucru ajuta la ameliorarea stresului. Dar este important ca persoana cu care vorbesti sa de incredere, sa te inteleaga si sa te valideze. Daca familia este un factor de stres, de exemplu, este posibil sa nu iti usurezi stresul daca impartasesti problemele cu unul dintre ei.

  1. Mediteaza

Meditatia ajuta mintea si corpul sa se relaxeze si sa se concentreze. Acest obicei ajuta oamenii sa vada noi perspective, sa dezvolte auto-compasiune si iertare. Atunci cand practica o forma de mindfulness, oamenii pot elibera emotii care ar fi putut provoca stresul fizic al corpului. La fel ca exercitiul fizic, cercetarile arata ca chiar si meditatia scurta poate avea beneficii imediate.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.