Top 5 al celor mai raspandite fobii

fobieFobiile, sau fricile, reprezinta stari emotionale ce pot avea diferite efecte, de la discomfort minim pana la teroare in toata regula si orice intre. Este important de subliniat faptul ca fobiile pot fi atat reale cat si imaginare. Pentru cei care sufera de vreo fobie, anumite situatii pot parea insuportabile sau amenintatoare.  Din punct de vedere psihologic, fobiiile reprezinta un tip de tulburare de anxietate si se impart in mai multe categorii, in functie de context.

Care sunt cele mai raspandite 5 fobii din lume

  1. Arahnofobia – Teama de paianjeni. Arahnophobia reprezinta teama excesiva de paianjeni sau de alte arahnide, cum ar fi scorpionii. Este una dintre cele mai comune fobii de animale din intreaga lume, aproape 30,5% dintre cei care sufera de arahnofobie traind in Statele Unite ale Americii. Cauza acestei fobii este adesea abordata in sens evolutiv, unele specii de paianjeni fiind mortale. Arahnofobia este considerata astfel un raspuns uman natural legat de instinctul de supravieture.
  2. Ofidiofobia – Frica de serpi. Teama de serpi sau ofidiofobia este a doua cea mai comuna fobie de animale din lume si afecteaza aproape o treime din populatia adulta umana. La fel ca si arahnofobia, teama de serpi are, de asemenea, radacini evolutive. Intr-o anumita masura, teama de serpi veninosi este si ea esentiala pentru supravietuire. Ofidiofobia poate afecta destul de grav viata unei persoane, aceasta evitand drumetiile, campingul sau chiar iesirile in aer liber.
  3. Acrofobia – Frica de inaltimi. Acrofobia poate fi explicata cel mai bine prin teama irationala de inaltimi sau de teama de a cadea de la inaltime, chiar si atunci cand persoana in cauza nu se afla defapt la o inaltime mare. Aceasta fobia poate cauza o stare intensa de panica sau agitatie si poate interfera serios cu capacitatea persoanei in cauza de a se deplasa pe un plan inclinat. In cazurile severe de acrofobie, un atac de panica ar putea fi declansat chiar si in cazul in care bolnavul doar se ridica de pe un scaun.
  4. Agorafobia – Teama de spatii aglomerate sau deschise. Teama de spatii deschise sau aglomeratie este o conditie destul de grava, cu un impact puternic asupra interactiunii sociale. Persoanei afectate ii este frica sa mearga in mall-uri, piete sau teatre si se simte afectata doar de gandul ca s-ar putea afla in astfel de spatii. Depresia este, prin urmare, un simptom comun ce insoteste aceasta fobie.
  5. Cinofobia – Frica de caini. Cinofobia este una dintre cele mai comune fobii de animale din intreaga lume. Oarecum paradoxal, o buna parte din cei ce sufera de teama de caini sufera si de teama de pisici. Frica extrema de caini are un impact si mai grav decat frica de paianjeni sau de serpi deoarece cainii sunt foarte des intalniti, fie ca animale de companie sau ageni de paza, iar cei afectati se pot confrunta cu situatii greu de suportat in fiecare zi.  

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.