5 sfaturi pentru a-ti proteja datele personale

Probabil ai auzit deja ca Yahoo a recunoscut atacul informatic din 2014 asupra serverelor sale, ce a vizat accesarea informatiilor a peste 500 de milioane de utilizatori. Ca urmare a cresterii alarmante a criminalitatii informatice, trebuie sa fim constienti de importanta securitatii online. Pentru a evita ca datele tale personale si bancare sa fie furate, ia-ti urmatoarele masuri:

  1. Instaleaza un antivirus cu licenta, pentru a reduce semnificativ riscul infectarii in cazul accesarii unor site-uri virusate sau linkuri si fisiere atasate cu continut periculos.
  2. Schimba parolele conturilor de email si social media o data la 4-6 luni, pentru a reduce semnificativ riscul ca altcineva sa aiba acces la datele tale personale. Foloseste o parola complexa, formata din litere, cifre si caractere speciale.
  3. Foloseste autentificarea in doi pasi, care pe langa parola, necesita validarea accesului printr-un cod primit pe telefonul personal.
  4. Atentie la campaniile de pishing. Hackerii trimit emailuri sau sms-uri in care indica o adresa web care contine o clona a site-ului unei institutii financiare cunoscute pentru a obtine date bancare. Pentru a te asigura ca emailul primit este autentic contacteaza telefonic institutia financiara sau intra pe site-ul acesteia (nu cel indicat in email) si vezi daca informatia este prezenta si pe site.
  5. Nu transmite datele tale persoanelor necunoscute. Daca primesti un telefon sau un email prin care esti anuntat ca poti castiga un premiu, in schimbul completarii unui formular, cu date personale confidentiale si/sau date bancare, anunta imediat autoritatile.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.