Top 5 al celor mai populare religii din lume

religieDe-a lungul intregii istorii cunoscute, religiile au jucat un rol de baza in dezvoltarea si sustinerea societatilor umane. Religiile sunt un element puternic cu care se pot identifica fiintele umane, fie la nivel individual sau colectiv. La ora actuala exista in lume sute de religii, chiar mii, daca luam in considerare si subdiviziunile acestora. Dar nu toate au un numar record de persoane devotate, exceptie facand Crestinismul, care depaseste doua milarde de credinciosi si Islamul, cu peste un miliard si jumatate.

Iata care sunt cele mai populare religii din lume

  1. Crestinismul. Cea mai raspandita religie la nivel mondial este Crestinismul, numarand 2,3 miliarde de credinciosi. Crestinismul este o religie abrahamica, centrata pe credinta in Iisus Christos, ca fiu al lui Dumnezeu, iar adeptii acesteia se numesc crestini. Biblia este cartea sacra citita de toti adeptii Crestinismului. Exista trei categorii principale ale Crestinismului: Romano-Catolicism, Ortodoxia Rasariteana, si Protestantismul.
  2. Islamismul. A doua cea mai practicata religie din lume este Islamul. Adeptii religiei islamice se numesc musulmani. Elementele principale ale acestei credinte sunt Allah, Muhammad, Coranul si Sunnah. Islamul este si el una dintre cele mai vechi religii din lume si numara 1,6 miliarde de adepti. Coranul este cartea sfanta citita de catre toti musulmanii. Exista doua grupari religioase majore ale musulmanilor, Sunitii si Siitii. La fel ca si Crestinismul, Islamul este, de asemenea, o religie abrahamica.
  3. Hinduismul este a treia cea mai mare religie din lume, cu aproape 1 miliard de adepti. Hinduismul este, de asemenea, una dintre cele mai vechi religii, aproape 99,99% dintre hindusi traind in Asia de Sud. India este tara care contine 90% din adeptii acestei religii. Un fapt interesant in ceea ce priveste Hinduismul este ca nu exista un singur fondator al acestei religii. Vedele si Upanishadele sunt cartile sacre citite de catre hindusi.
  4. Budismul. Siddhartha Gautama este fondatorul budismului, fiind cunoscut si sub numele de Buddha. Budismul este a patra cea mai mare religie din lume, cu 400 de milioane de adepti in intreaga lume. In prezent, budistii reprezinta 7 la suta din populatia planetei. Budismul isi are originea in India. In forma sa traditionala, Budismul este dominant in Sri Lanka si o mare parte din Asia de Sud-Est, Thailanda, Myanmar, Laos si Cambodgia.
  5. Iudaismul. Cuvantul „Iudaism” provine de la numele tribului lui Iuda, unul dintre cele douasprezece triburi ale lui Israel. Asa ca, literalmente, Iudaismul este religia celor care provin din acest trib. Acest termen insa se refera atat la apartenenta fata de o anumita religie, cat si la identitatea etnica a membrilor sai. Adeptii Iudaismului se impart in trei categorii: ortodocsi, conservatori si liberali.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.