Imaginati-va cum ar fi viata daca nu ar exista boli. Chiar daca nu am ajuns inca la acest stadiu, pentru a ajuta la ameliorarea starii de sanatatea, cercetatorii au examinat cinci afectiuni medicale de mare interes pentru femei, cum ar fi: bolile de inima, cancerul de san, osteoporoza, depresia si bolile autoimune. Pentru fiecare afectiune in parte exista anumiti factori de risc, dar si tratamente specifice.
Top 5 al celor mai intalnite probleme de sanatate la femei
- Afectiunile cardiace. Bolile de inima reprezinta liderul absolut al deceselor atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. In cazul femeilor, aceste afectiuni sunt responsabile de 29% din decese. Cu toate acestea, cea mai mare problema consta in moartea prematura si in dizabilitati. Chiar daca mai multi barbati mor din cauza afectiunilor cardiace, la femei exista riscul mai mare de a fi diagnosicate gresit.
- Cancerul de san. Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei. Acesta ocupa pozitia a doua dupa cancerul pulmonar in privinta cauzei de deces pentru femei. Expertii spun ca teama de cancer de san poate fi uneori exagerata, oprind femeile de la a-si vizita medicii pentru screening sau impingand femeile de a lua decizii pripite cand vine vorba de mastectomie, atunci cand aceasta poate sa nu fie necesar.
- Osteoporoza. Spatele cocosat, durerile de spate si fragilitatea generala a organismului obisnuiau sa fie lucruri pe are femeile in varsta le considerau firesti inainte ca medicii sa descopere mai multe lucruri utile despre osteoporoza. Acum insa exista metode de preventie ale aceste conditii de care atat femeile in varsta cat si cele tinere pot profita. Osteoporoza este o afectiune cu un grad foarte mare de preventie.
- Depresia. Depresia pare sa afecteze mai mult femeile decat barbatii. Diverse studii, rapoarte si sondaje au aratat ca aproximativ 12 de milioane de femei sunt afectate de o tulburare depresiva in fiecare an, comparativ cu aproximativ 6 milioane de barbati. Uneori, schimbarile hormonale pot declansa, de asemenea, aceasta stare.
- Bolile autoimune. Bolile autoimune sunt un grup de tulburari in care sistemul imunitar ataca organismul si distruge sau modifica tesuturile acestuia. Exista mai mult de 80 de boli cronice grave in aceasta categorie, inclusiv lupus, scleroza multipla, si diabet zaharat de tip 1. Nu se stie ce determina organismul sa se autodistruga, dar expertii suspecteaza factorii genetici, hormonali sau de mediu.