Chiar daca cu totii ne imaginam ca stim tot ce este de stiut despre colesterol, trebuie sa admitem ca pot exista si cateva surprize. De multe ori, oamenii se grabesc sa traga concluzii pripite datorita informarii inexacte asupra unor factori ce le influenteaza sanatatea. De aceea, este bine sa ai intotdeauna o minte deschisa si sa cauti cat mai multe informatii.
Cele mai raspandite 5 mituri despre colesterol
- Americanii au cea mai mare rata a colesterolului din lume. Unul dintre stereotipurile durabile din cultura actuala este americanul gras, plin de colesterol cu arterele umflate, cu un Big Mac in mana si cu cateva atacuri de cord la activ. Adevarul insa este ca americanii se claseaza defapt undeva la mijlocul clasamentului. Conform sondajelor, americanii sunt pe locul 83 in lume, sub categoria de risc ridicat.
- Ouale sunt nesanatoase. Este adevarat ca ouale au o gramada de colesterol, de la 200 miligrame in sus, care reprezinta mai mult de doua treimi din limita recomandata intr-o singura zi. Insa doar o parte din colesterolul din alimente ajunge in sange, iar daca aportul alimentar de colesterol creste, corpul tau compenseaza prin producerea unei cantitati de colesterol propriu mai mici.
- Copiii nu pot avea colesterolul mare. Cei mai multi oameni cred ca nivelul ridicat de colesterol este o problema exclusiv pentru cei de varsta mijlocie. Dar ghici ce? Cercetarile au aratat ca ateroscleroza-ingustarea arterelor care duce la atacurile de cord, poate incepe chiar de la varsta de opt ani. Copiii cu nivel ridicat de colesterol ar trebui sa li se asigure o diata care limiteaza grasimile saturate la 7%, iar nivelul de colesterol la 200mg.
- Mancarea este sanatoasa, daca nu contine colesterol. La unele produse alimentare de pe piata, nivelul de colesterol este de fapt cel mai neinteresant factor. Grasimile saturate (gasite in produsele alimentare de origine animala si produse lactate) si grasimile trans (gasite in produsele alimentare ambalate) par sa aiba un impact mult mai mare asupra lipoproteinelor cu densitate joasa.
- Colesterolul este intotdeauna daunator. Cand majoritatea oamenilor aud cuvantul „colesterol” automat se gandesc la „rau.” La fel ca in cazul celor mai multe lucruri in viata, realitatea este mult mai complexa. Nivelul ridicat de colesterol poate fi periculos, dar colesterolul in sine este esential pentru diverse procese corporale, cum ar fi izolarea celulelor nervoase din creier. De asemenea, aproximativ 75% din colesterolul din sange este produs de ficat si de celulele din alte parti in corpulu.