Defrisarea padurilor reprezinta o problema majora in multe zone ale lumii, atat din punct de vedere al conservarii biodiversitatii, cat si din punct de vedere al prevenirii schimbarilor climatice. In unele tari, defrisarea padurilor se petrece intr-un ritm alarmant. Una din ele mai cunoscute tari, in acest sens, este Brazilia. Dar putina lume stie ca, in comparatie cu alte state, aceasta nu se afla nici macar in top 20.
Care sunt primele 5 tari cu cea mai mare rata de defrisare a padurilor
1. Honduras. Pe tot parcursul istoriei sale, Honduras a fost o regiune ocupata in intregime de copaci, doar 1% din suprafata sa nefiind acoperita de paduri. Astazi, datorita defrisarilor masive, padurile ocupa doar 52% din suprafata tarii. Numai in perioada 1990 – 2005, Honduras a pierdut 37% din padurile sale.
2. Nigeria. Jumatate din suprafata totala a Nigeriei obisnuia, in trecut, sa fie acoperita de paduri. In prezent, aceasta sprafata a fost redusa la doar 10%, prin taierea abuziva a copacilor. In ultimele doua decenii, in Nigeria a fost defrisata 36% din aria totala a padurilor.
3. Filipine. Insulele care alcatuiesc statul Filipine erau acoperite aproape in totalitate de teren forestier, dar astazi padurile ocupa doar 35% din suprafata totala. Vestea buna ar fi ca 28% din aceste paduri se afla la frontiera. Dar cu o rata a defrisarii padurilor de 26% doar in ultimii 20 de ani, viitorul nu arata prea bine pentru copacii din Filipine.
4. Indonezia. Indonezia este un caz mai ciudat. La fel ca si alte tari din Asia de sud-est, Indonezia a fost acoperita in intregime de paduri pe tot parcursul istoriei sale, iar 65% dintre acestea au ramas neatinse pana in zilele noastre. Insa in ultimii 20 de ani, suprafta forestiera a scazut dramatic, iar situatia defrisarii padurilor nu da semne de imbunatatire. Astfel, in perioada 1985-2000, mai multe paduri au fost taiate in Indonezia decat in Africa sau America de Sud.
5. Ecuador si Haiti. Pe ultimele locuri in topul tarilor cu cea mai mare rata de defrisare a padurilor se afla Ecuador, Liberia si Haiti. Din 1990 pana in prezent, in toate aceste state 22% din suprafata forestiera a fost defrisata. Ecuador obisnuia sa aiba un numar destul de mare de paduri, dar astazi doar doua treimi dintre acestea mai sunt in picioare. In Haiti situatia este similara, 22% din paduri fiind defrisate in ultimii 20 de ani.