Este adevarat ca barbatii sunt mult mai predispusi la pierderea parului decat femeile. Acest lucru se observa cel mai bine prin aparitia cheliei la persoanele de sex masculin, de obicei la o varsta inaintata. Dar subtierea firului de par si pierdere acestuia sunt, de asemenea, foarte frecvente si la femei. Motivele caderii parului pot varia, de la cele simple si temporare la cauze mai complexe, cum ar fi deficitul de vitamine, diverse afectiuni sau ratamente.
Care sunt cele mai raspandite cauze pentru caderea parului?
- Stresul. Orice tip de trauma fizica, un accident de masina,o boala grava sau o interventie chirurgicala, sau chiar gripa, pot provoca pierderea temporara a parului. Firul de par are un ciclu de viata programat astfel: faza de creștere, fazade repausșifaza decadere. In cazul unor traumatisme caderea parului poate aparea si de trei pana la șase luni dupa trauma.
- Sarcina. Perioada sarcinii este un alt exemplu de stres fizic ce poate duce la caderea parului. Fenomenul de cadere a parului legat de sarcina este intalnit mult mai frecvent dupa nastere, decat in timpul acesteia. Dar acesta nu este un fapt alarmant, deoarece parul va incepe din nou sa creasca dupa cateva luni.
- Excesul de vitamina A. Exagerarea consumului de suplimente sau medicamente ce contin vitamina A poate declasa pierderea parului, conform mai multor studii dermatologice. Valoarea zilnica necesara de vitamina A este de 5000 de unitati pe zi pentru adulti si copii cu varste de peste 4 ani, dar suplimentele pot contine si de la 2500 la 10000 de unitati. Aceasta este o cauza reversibila de pierdere a parului și odata ce excesul de vitamina A este stopat, ritmul de crestere a parului va reveni la normal.
- Lipsa de proteine. Daca regimul tau alimentar nu are in componenta sa destule proteine, organismul va incepe sa distribuie cantitatea acestora dupa prioritati. Astfel poate aparea si caderea temporara a parului. Acest simptom poate aparea si dupa doua, trei luni dupa scaderea aportului de proteine. In acest caz solutia este consumul de alimente bogate in proteine, inclusiv peste, carne si oua.
- Stari emotionale intense. Exista mai putine sanse ca stesul emotional sa provoace pierderea parului, decat in cazul stresului fizic. Dar se poate intampla ca dupa moartea unei persoane iubite sau dupa un divort sa apara si fenomenul de cadere a parului. De cele mai multe ori, insa, aceasta este rezultatul accentuarii unei afectiuni deja prezente. Desi nu se stie cu exactitate daca reducerea factorilor de stres diminueaza caderea parului, exercitiile fizice sau un program de terapie pot ajuta in acest sens.