Top 5 al tarilor consumatoare de alcool

La nivel mondial, persoanele cu varste mai mari de 15 ani, consuma aproximativ 6,2 litri de alcool pe cap de locuitor. Astfel, consumul de alcool si problemele de sanatate aferente, au fost cauza a 3,3 milioane de morti in 2012. In cel putin 5 state din lume, locuitorii au consumat mai mult de 13 litri pe cap de locuitor, din 2010 pana in prezent, aceasta cifra ridicandu-se la 17, 5 litri in cazul tarilor din varful clasamentului. Factorii ce favorizeaza consumul de alcool tin de conditiile sociale sau istorice nefavorabile.

Iata care sunt primele 5 tari din punct de vedere al consumului de alcool

  1. Belarus. Belarus inregistreaza cel mai mare nivel de consum de alcool, cu 17,5 litri pe cap de locuitor. Nivelul ridicat de consum de alcool al tarii a avut consecinte grave de sanatate asupra locuitorilor sai, astfel 17% din populatie sufera de tulburari legate de acest obicei daunator, aceasta fiind si cauza a 35% din totalul deceselor din aceasta tara. Statul Belarus a fost nevoit sa ia masuri drastice si agresive impotriva producerii ilegale de bauturi alcoolice.
  2. Republica Moldova. Moldova a fost printre singurele tari in care consumul ilicit de alcool a depasit consumul de alcool sanctionat de guvern, cu un consum de alcool ilegal, in medie, de 10,5 litri pe cap de locuitor, la nivelul intregii populatii. Aproximativ o treime din totalul deceselor din Moldova au fost legate de consumul de alcool. Cu toate acestea, se preconizeaza ca rata de consum va ajunge la 17,4% in 2015, egaland cifra de consum din Belarus.
  3. In ceea ce priveste procentajul de bautori ocazionali, la chefuri, Lituania este egalata doar de Austria. De fapt, un sfert din femeile din Lituania au acest obicei, mai mult decat femeile din orice alta tara. Mai mult de 30% din decesele din Lituania au fost cauzate de consumul de alcool, un procent mai mare decât in toate celelalte tari analizate. Aproape 10% din populatia tarii a suferit de o tulburare cauzata de consumul de alcool. Desi Lituania monitorizeaza consumul de alcool si masoara consecintele sale sociale si de sanatate, bautul este inca o problema nationala.
  4. Federatia Rusa. Rusii au baut 15,1 litri de alcool pe cap de locuitor in 2010, printre cele mai mari cifre din lume, iar consumul anual de alcool urmeaza sa ramâna unul ridicat si in viitor, stabilizandu-se in jurul valorii de 15 de litri pe cap de locuitor, pana in 2025. Cu 18,2% din locuitori care sufera de tulburari de consumul de alcool, mai mult decât in orice alta tara, cu exceptia Ungariei, abuzul de alcool a avut efecte negative asupra sanatatii populatiei din Rusia. Un studiu recent a remarcat ca adultii rusi au o rata extraordinar de mare de deces prematur, si ca nivelurile ridicate ale consumului de votca au contribuit semnificativ la acest fapt.
  5. Romania. In rândul românilor tineri, rata consumatorilor de alcool este deosebit de ridicata. Mai mult de 37% din adolescentii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, sunt bautori la petreceri. Asa cum se intâmpla de obicei, consumul de alcool este mai mult o problema in rândul barbatilor – mai mult de 55% din barbatii romani abuzand ocazional de consumul de alcool. Aproape 9% din totalul deceselor in 2012 au fost legate de consumul de alcool.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.