Zaharul nu este cel mai daunator indulcitor

zaharCel mai daunator indulcitor nu este zaharul. Un studiu recent avertizeaza despre consumul excesiv de fructoza ca fiind cel mai rapid mod de a pune sanatatea in pericol. Fructoza este un indulcitor ieftin, derivat, de obicei, din porumb, fiind folosit in mii de produse alimentare si bauturi racoritoare. Consumul excesiv de fructoza poate provoca daune metabolice si poate declansa stadiile incipiente ale diabetului.

Care sunt cei mai daunatori indulcitori?

  • Fructoza in alimentele organice. Glucoza este forma de energie, pe baza careia functioneaza organismul uman. Fiecare celula din corp si fiecare bacterie foloseste glucoza pentru energie. Daca fructoza ar proveni numai din legume si fructe, asa cum se intampla in urma cu un secol, oamenii ar consuma aproximativ 15 grame pe zi, departe de cele 73 de grame pe zi pe care o persoana din zilele noastre le asimileaza din bauturile indulcite. In legume si fructe, fructoza este amestecata cu fibre, vitamine, minerale, enzime, si fitonutrienti benefici, prevenind astfel efectele metabolice negative.
  • Afectiuni asociate cu consumul de fructoza. Studiile stiintifice au aratat ca fructoza cauzeaza diverse probleme de sanatate si se afla in stransa legatura cu peste 30 de afectiuni, printe care presiunea arteriala ridicata, deficit de cupru si anomalii cardiace, si chiar stagnarea activitatii neuronilor la nivelul creierului.
  • Folosirea unor indulcitori naturali. Ideal ar fi sa evitam pe cat posibil consumul de zahar. Acest lucru este important mai ales in cazul persoanelor supraponderale sau cu diabet zaharat, colesterol ridicat, sau hipertensiune arteriala. Chiar daca o dieta rigida nu este intotdeauna practica, este indicata folosirea altor indulcitori, cum ar fi stevia sau mierea de albine in cantitati moderate.
  • Comparatia intre glucoza si fructoza. Fara a intra in biochimia foarte complexa a metabolismului glucidic, este important sa intelegem anumite diferente cu privire la modul in care corpul se comporta fata de glucoza, comparativ cu fructoza. Dupa consumul de fructoza, 100% din efortul metabolic este preluat de ficat, iar in cazul glucozei, doar 20%. Fiecare celula din corp utilizeaza glucoza. Prin urmare, o mare parte din cantitatea asimilata este arsa imediat dupa ce este consumata. In schimb, fructoza este transformata in acizi grasi liberi si trigliceride, care sunt stocate sub forma de grasime.
  • Rezistenta la insulina. Acizii grasi creati in timpul metabolismului fructozei se acumuleaza sub forma de grasime in ficat si in tesuturile muschilor scheletici, provocand rezistenta la insulina si generand boli de ficat. Rezistenta la insulina poate progresa pana la diabet.

Adevarul despre zahar

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.