Efectele negative ale unui nivel scazut de magneziu

Magneziul este al patrulea cel mai abundent compus mineral din corpul uman. Fara o cantitate suficienta, acesta nu poate functiona la un nivel optim. Un grad scazut de magneziu la nivel celular duce la deteriorarea functiei metabolice, care la randul sau poate produce probleme de sanatate grave. De exemplu, magneziu joaca un rol important in procesele de detoxifiere ale organismului, si prin urmare, este esential pentru minimalizarea daunelor produse de substantele toxice din mediu.

De ce este magneziul atat de important pentru organism?

  • Cum functioneaza magneziul? Mecanismul prin care magneziul controleaza nivelul de glucoza si insulina implica doua gene responsabile pentru homeostaza acestuia. Magneziul are, de asemenea, responsabilitatea de a activa o enzima care functioneaza ca un comutator in cazul multor functii celulare si este necesar pentru functionarea corespunzatoare a receptorilor de insulina.
  • Absorptia magneziuli in organism. Este bine cunoscut faptul ca persoanele cu rezistenta la insulina prezinta, de asemenea, o crestere a excretiei de magneziu in urina, ceea ce contribuie la diminuarea nivelului de magneziu. Prin urmare, aportul inadecvat pare sa determine un cerc vicios in cazul nivelurilor scazute de magneziu, a nivelului de insulina si glucoza ridicate, si a excretiei excesive de magneziu. Cu alte cuvinte, cu cat corpul dispune de o cantitate mai mica de magneziu, cu atat si capacitatea de absorptie este mai mica.
  • Mentinerea nivelului optim de magneziu. Un nivel optim de magneziu poate fi mentinut pur si simplu printr-o dieta variata, care sa includa o multime de legume. Continutul de magneziu al alimentelor depinde de bogatia de magneziu din solul in care acestea sunt cultivate, cele mai multe soluri fiind in prezent sarace in nutrienti, si din acest motiv, unii experti cred ca practic toata lumea trebuie sa ia magneziu suplimentar.
  • Suplimentii de magneziu. Primul lucru de care trebuie sa tinem cont este ca pe piata exista o mare varietate de suplimente de magneziu, datorita faptului ca acesta are nevoie sa fie combinat cu alte substante. Pur si simplu nu exista un supliment cu o compozitie de magneziu 100%, iar substanta folosita in orice compus poate afecta absorbtia si disponibilitatea magneziului, si poate avea efecte usor diferite.
  • Absorbtia magneziului. Alte modalitati de imbunatatire a nivelul de magneziu includ baile regulate de sare. Uleiul de magneziu poate fi de asemenea utilizat pentru a imbunatati absorbtia magneziului. Indiferent de solutia alegasa, trebuie sa ne asiguram ca substantele folosite nu prezinta riscuri.

Magneziul este foarte important deoarece prezenta sa influenteaza activitatea a mai mult de 300 de enzime diferite din organism, care joaca un rol important in cadrul multor procese biochimice, dintre care unele esentiale pentru buna functionare a metabolismului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.