Top 5 al celor mai activi vulcani de pe planeta

De-a lungul istoriei, unele civilizatii s-au dezvoltat la marginea vulcanilor, aproximativ 500 de milioane de oameni continuand sa traiasca si astazi in preajma lor. Printre motive se afla solul bogat in minerale, energia geotermala, posibilitatile de turism si frumusetea naturala. In urma recentei eruptiei vulcanice din Islanda, si cu ocazia a 30 de ani de la eruptia de pe Muntele St. Helens, multi oameni se intreaba cat de mare este amenintarea vulcanilor.

 

Cei mai activi 5 vulcani de pe suprafata Terei.

etna

  1. Etna – Sicilia, Italia. Muntele Etna este situat pe insula Sicilia, in Italia. Grecii antici credeau ca a fost casa lui Vulcan, zeul focului. Cand vulcanul erupe insemna ca Vulcan forja arme pentru Marte, zeul razboiului. Acesta este cel mai mare vulcan din Europa si a fost activ din 1500 i.Hr. Exista aproximativ 200 de eruptii inregistrate, fluxul de lava ajungand in apropierea orasul Nicolosi.

stromboli

  1. Muntele Stromboli, Italia. Insula Stromboli, o parte din Insulele Aeolian, este situata pe coasta Siciliei, in Marea Tireniana. Grecii antici credeau ca aceste insule sunt casa zeul vanturilor, Aeolus. Cea mai recenta eruptie a vulcanului a fost in august 2008, cand toti locuitorii insulei au fost obligati sa fuga.

yasur

  1. Yasur, Republica Vanuatu. Yasur este situat pe insula Tanna, o parte din arhipelagul Vanuatu, din Pacificul de Sud, de-a lungul Inelului de Foc, si a erupt aproape continuu timp de peste 800 de ani. Desi este considerat periculos, Muntele Yasur este o destinatie de calatorie cunoscuta. Cele mai bune vederi sunt la apus, pe timp de noapte vulcan aratand ca un foc de artificii.

ambrym

  1. Ambrym, Republica Vanuatu. Ambrym este un vulcan mare, bazaltic, cu un crater de 12 km latime. Acesta nu este doar unul dintre cei mai activi vulcani din Vanuatu, dar si din lume. Cratere sale cele mai active contin adesea lacuri mici de lava.

tinakula

  1. Tinakula, Insulele Solomon. Tinakula este un vulcan vulcan situat la capatul de NV a insulelor Santa Cruz, din Insulele Solomon. Formeaza o mica insula de 3.5 km, ce reprezinta 25% dintr-un stratovulcan foarte activ, care se ridica la mai mult de 3 km fata de fundul marii. Tinakula este foarte similar cu vulcanul Stromboli in Italia.
Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.