Top 5 al celor mai lungi rauri de pe planeta

Chiar daca determinarea lungimii unui rau poate parea o sarcina simpla, nu este asa. Multe rauri se unesc in sistemele hidrografice si este uneori dificil de stabilit locul precis de pornire a unui rau. Si in timp ce metoda acceptata de masurare a marimea unui rau este pe lungime, magnitudinea unui rau poate fi, de asemenea, masurata prin volumul sau.

 

Clasificarea celor mai lungi rauri de pe planeta

Nile

1. Nilul este cunoscut ca fiind cel mai lung fluviu din lume. Raul a primit numele de la cuvantul grecesc Nil, ceea ce inseamna vale. Nilul inunda terenurile din Egipt, lasand in urma un sediment negru. De aceea, egiptenii antici au numit acest rau Ar, adica negru.

amazon

2. Fluviul Amazon este situat in America de Sud. Parcurge Guyana, Ecuador, Venezuela, Bolivia, Brazilia, Columbia si Peru. Lungimea fluviului Amazon este de aproximativ 6400 km. In timpul sezonului umed, fluviul Amazon poate ajunge la peste 190 km in latime. Nu exista poduri care traverseaza Amazonul, pentru ca nu este necesar, cea mai mare parte a fluviului Amazon trecand prin padurile tropicale.

Yangtze

3. Yangtze parcurge 3964 mile si este cel mai mare rau din China si al treilea ca marime din lume, dupa Nilul din Africa si Amazonul din America de Sud. Porneste din Gama Tanggula, in provincia Qinghai din vestul Chinei, si parcurge 11 provincii si orase de la vest la est, inclusiv Qinghai, Tibet, Sichuan, Yunnan, Chongqing, Hubei, Hunan, Jiangxi, Anhui, Jiangsu si Shanghai.

Mississippi

4. Mississippi reprezinta, ca marime, unul din sistemele hidrografice majore ale lumii, cu un habitat divers si productivitate biologica. Este al treilea cel mai lung fluviu din America de Nord, si parcurge 2350 mile de la sursa acestuia, Lacul Itasca, prin centrul Statele Unite continentale, pana la Golful Mexic.

Yenisey

5. Fluviul Enisei incepe din Mongolia si se termina la Marea Kara. Sub o influenta puternica a climatului continental, bazinul este supus unei foarte mari variatii de temperatura. In unele zone, cum ar fi Krasnoyarsk, temperaturile depasesc vara 30 de grade Celsius, iar iarna scad de obicei sub minus 30 grade Celsius.

 

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.