Cuvantul „organic” se refera la modul in care agricultorii cresc si proceseaza produsele agricole, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, produse lactate sau carnea. Practicile agricole ecologice sunt concepute pentru a incuraja conservarea solului si a apei, si pentru a reduce nivelul de poluare. Agricultorii care cresc produse ecologice folosesc ingrasaminte naturale si utilizeaza metoda rotatiei culturilor. Agricultura organica este o industrie aflata in crestere, din ce in ce mai profitabila.
Tarile cu cel mai mare consum de alimente organice din lume.
1.Elvetia. Agricultura Bio are o istorie lunga in Elvetia. Sectiunea pentru agricultura de la Goetheanum, anterior o unitate a Sectiei de Stiinte ale Naturii, dateaza din anii 1930. Pana in 1990, rata de conversie la agricultura ecologica fusese foarte stabila timp de patruzeci de ani, cu rate anuale de crestere de 10%. Pe parcursul anilor de boom economic, numarul de ferme ecologice a crescut de la 800 la 6111 in 2008.
2.Danemarca. Danemarca are o traditie indelungata in ceea ce priveste productia alimentelor organice. In 1987, Danemarca a fost prima tara din lume in care a fost aprobata, de catre guvern, o lege cu privire la agricultura ecologica si in care a fost introdusa o inspectie a produselor obtinute.
3.Luxemburg. De la intemeierea, in 1988, a organizatiilor de producatori de alimente organice, numarul de ferme ecologice din Luxemburg aproape s-a dublat. Procentajul de suprafata agricola folosita in acest sens, a fost la sfarsitul anului 1999 de 0.8%.
4.Liechtenstein. Agricultura ecologica in Liechtenstein a inceput in 1991. Pana in anii ’90, doar o ferma certificata ecologic, a existat in aceasta tara mica. Dupa inceperea proiectului „Öko-Bauer» in 1991 si punerea in aplicare a unui serviciu de extindere a agriculturii ecologice profesioniste, noii agricultorii au inceput sa fie motivati catre productia ecologica. In prezent, Liechtenstein are cea mai mare pondere de teren organic din Europa.
5.Austria. Austria detine o pozitie importanta in agricultura ecologica. In 2010, 16,2% din fermierii din Austria cultivau mai mult de 19% din suprafata agricola disponibila, in conformitate cu principiile ecologice.