Muzica anilor ’60

 

Daca ne gandim la artistii a caror muzica ne-a stimulat cel mai intens imaginatia, inevitabil ne vom referi la anii ’60, la The Beatles, The Rolling Stones, The Doors, Stevie Wonder, Marvin Gaye, The Temptations, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Pink Floyd, King Crimson, si lista ar putea continua la nesfarsit. Anii ’60 au revolutionat complet industria muzicala, fiind cea mai influenta decada din istoriea secolului trecut.

Radacinile rock’n’roll-ului modern. Dintre cele doua mari influnte ale rock’n’roll-ului modern, absolut esentiale in conturarea sunetului specific muzicii anilor ’60, putem mentiona mai intai muzica blues. Blues-ul a inceput in regiunile sarace din MIssissipi Delta, si a calatorit spre nord, in Chicago. Aici s-a produs trecerea de la interpretarea solo cu chitara acustica la trupele cu chitara electrica, bas si tobe. Muddy Waters, Little Milton, B.B. King si Howlin’ Wolf sunt doar cativa dintre cantaretii de blues importanti din Chicago. O alta influenta a rock’n’roll-ului modern este defapt un singur artist, Les Paul. Acesta a fost unul dintre inovatorii sunetului devenit specific in aceasta perioada.

Inceputul anilor ’60. La inceputul anilor ’60, starurile rockabilly ale decadei precedente, ca Everlys, Elvis sau Roy Orbison, inca lansau hituri, dar interpreti cu vechime incepeau sa lase loc grupurilor mai tinere, caracterizate de o combinatie de figuri carismatice pe scena, si de talentul compozitorilor si producatorilor din spatele scenei. Cu trecerea timpului, artistii rock au inceput sa scrie si sa-si produca singuri materialele, devenind responsabili de tot ceea ce implica sunetul unui disc. Un exemplu bun in acest sens urma sa fie Lennon & Mc Cartney.

Invazia britanica. Anul 1963 este unul foarte important si marcheaza sfarsitul rock’n’roll-ului si inceputurile rock-ului. The Beatles aveau sa devina extrem de populari, sunetul si atitudinea lor specifica au infuentat orice urma sa apara, chiar pana in zilele noastre. Invazia britanica in America a lasat in umbra majoritatea trupelor existente, ramanand in atentia publicului doar trupe ca Beach Boys sau Four Seasons. Urmatorii doi ani, din ’65 pana in ’67, au fost marcati de cele mai creative experimente ce au schimbat muzica rock pentru totdeauna, datorita trupelor ca Beatles si Beach Boys.

Apogeul, ’67-’69. In aceasta perioada, muzica rock devine mai putin experimentala si subiectele devin mai protestatare. Creedence Clearwater Revival a fost una dintre cele mai de success trupe, in acest sens. Anul 1969 aduce doua din cele mai importante festivaluri rock, Woodstock in august, si Altamont in decembrie. Aceste evenimente au fost marcate de prezenta unor artisti legendari ca Janis Joplin, Carlos Santana sau Jimmy Hendrix.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.