(P) Cum se fabrica gheata carbonica

Gheata carbonica este denumirea stiintifica data dioxidului de carbon atunci cand se afla in stare solida. Dioxidul de carbon este un compus chimic care se gaseste in atmosfera este incolor, inodor si fara gust, de asemeni, densitatea sa este mai mare decat cea a aerului. Spre deosebire de gheata obisnuita, gheata carbonica nu se topeste sub forma lichida, ci trece din starea solida direct in cea gazoasa.

Etapele procesului de fabricare a ghetii carbonice

Masuri de siguranta. Gheata carbonica nu este nociva in sine, dar suprafata sa solida este atat de rece incat nu trebuie atinsa fara a purta manusi de protectie. De asemeni, chiar daca este stabila si inerta in forma ei gazoasa, este mai grea decat aerul si se poate acumula in concentratii in cadrul spatiilor inchise. Cand astfel de concentratii de dioxid de carbon din aer depasesc 5%, acesta devine toxic. De aceea este indicat ca spatiile in care gheata carbonica este utilizata sa fie bine aerisite.

Materiale. Singurul material brut folosit pentru obtinerea ghetii de carbon este dioxidul de carbon. Aceasta substanta este rezultatul rafinarii gazelor emise in timpul procesului de obtinere a altor produse. Apoi acesta este colectat si purificat.

Procesul de fabricare. Dupa ce este supus unor procese de lichefiere prin compresie si racire, dioxidul de carbon lichid este transportat in cantitati mari, cantarind uneori tone. De aceea, multi producatori aleg sa-si construiasca fabricile la o distanta cat mai mica, facilitand astfel costurile de transport. Rezervoarele in care este depozitat dioxidul de carbon lichid sunt construite special pentru a mentine temperatura optima, pentru ca acesta sa ramana in stare lichida. Urmeaza procesul de solidificare, in urma caruia dioxidul de carbon este transformat intr-o stare asemanatoare cu zapada. Aceasta este apoi compresata in forma unui bloc de gheata, ce urmeaza a fi taiat la dimensiunile dorite si trimis distribuitorilor.

Moduri de productie. Exista doua moduri principale de fabricare a ghetii de carbon; fie sub forma de bloc de gheata ce poate cantari in jurul a 20 kg, sau in bucati mai mici ce pot varia intre marimea unui bob de orez pana la cea a unei franzele de paine.

Controlul calitatii. Problema controlului calitatii ghetii carbonice se pune de obicei in cazul utilizarii acesteia in industria alimentara. Aceasta presupune ca spatiile de transportare si depozitare sa se incadreze in standardele de siguranta si de igiena.

 

Gheata carbonica are toate sansele sa fie din ce in ce mai folosita in viitor datorita calitatii, sigurantei, modului usor de procesare si diversitatii modurilor in care poate fi folosita, de la medii industriale pana la cluburi sau baruri, unde este utilizata mai ales datorita imaginilor spectaculoase pe care le ofera. Viziteaza http://www.carbonica.ro pentru mai multe detalii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.