Vacanta la manastiri, in Bucovina

Cei care au trecut deja prin Nordul Moldovei cu siguranta nu au ocolit celebrele manastiri din Bucovina, adevarate comori ortodoxe romanesti. Voronet, Sucevita, Moldovita, Humor, Putna, Probota etc. reprezinta locul ideal in care sa te simti bine, sa te bucuri de liniste, sa admiri picturi sau sa meditezi la divinitate. Daca ti-ai propus ca acesta vacanta sa fie dedicata manastirilor din Bucovina, poti opta pentru o cazare in incinta manastirilor sau in pensiuni din apropierea acestora. Informatii generale despre Voronet si Moldovita.

Manastiri din Bucovina, puncte de atractie pentru turisti

Cunoscuta in intreaga lume, Bucovina este una dintre cele mai vizitate zone din Romania, un colt de tara unde, din timpuri medievale, monumentele arhitecturale si-au pastrat calitatea si valoarea artistica. Unice in lume, manastirile din Bucovina fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerate adevarate elemente de arta universala.

Nicaieri in lume nu veti intalni manastiri pictate mai frumos care, prin originalitate si splendoare, atrag turisti de pretutindeni. Multi dintre ei s-au obisnuit sa revina an de an la manastiri din Bucovina, Maramures, Iasi sau Neamt, bucurandu-se de ospitalitatea si voia buna specifica romanilor. Impresionati de frumusetea si raritatea bisericilor, unii dintre ei prefera sa petreaca cateva zile in interiorul acestora pentru a medita in liniste sau a se relaxa intr-un cadru intim si calm. De aceea, cazarea la manastiri a devenit un lucru obisnuit atat pentru turisti cat si pentru calugari sau calugarite. Cazarea la manastiri presupune un loc unde sa dormiti si trei mese pe zi. Fata de pensiunile din apropiere, preturile sunt in general mai mici, insa distractiile nu sunt permise. Odata ce v-ati cazat in incinta bisericilor va trebui sa respectati anumite reguli pe care le impune orice lacas divin.
Voronet, Moldovita, Sucevita, Humor…

Majoritatea manastirilor din Bucovina, si nu numai, au fost cladite din porunca domneasca. Pictorii infatiseaza scene biblice, scene din viata Sfantei Fecioare si a lui Iisus Hristos, povestiri despre inceputul si sfarsitul lumii. Realizate in culori care au devenit celebre, scenele au fost pictate, la inceput, in interiorul manastririlor, pentru ca apoi sa continue pe peretii exteriori. Calitatea si originalitatea frescelor este elementul prin care manastirile din Bucovina au devenit unice in intreaga lume.

Manastrirea Voronet, situata la 5 km de Gura Humorului si 36 km de Campulung Moldovenesc, a fost construita din porunca lui Stefan cel Mare, si a devenit, datorita originalitatii picturilor, simbolul Moldovei. Biserica din incinta manastirii ii este dedicata lui Sfantul Ghoerghe. Manastrirea Voronet este cea mai cunoscuta biserica din Romania atat datorita frescelor interioare si exterioare, realizate in culori intense, cat si calitatii picturilor pastrate mii de ani pe zugraveala de azur. Denumita „Capela Sixtina a Orientului”, manastirea Voronet se deosebeste prin fresca de pe fatada de vest, numita „Judecata de apoi”, si prin „albastrul de Voronet”, culoare unica in lume si asemanata cu rosul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

Moldovita, una dintre cele mai vechi asezari calugaresti, dateaza din anul 1532 si a fost construita de Petru Rares. Pictata la cativa ani diferenta, in 1537, atat in interior, cat si pe exterior, manastirea Moldovita prezinta un amestec de stiluri, ceea ce presupune ca la realizarea acesteia au fost angajati mai multi pictori. Individualitatea acestei manastiri din Bucovina este data de elementele de ordonanta iconografica, de stilul picturii si de culoarea rosu-brun. Biserica din cadrul manastirii detine obiecte cu valoare artistica si istorica. Puteti admira epitafuri (broderii), lucrate in secolul al XV-lea si un pomelnic (document istoric). Piesa cea mai frumoasa pe care o puteti gasi la Moldovita este jiltul domnesc, atribuit domniei lui Petru Rares. Acesta prezinta o lucratura deosebita in lemn.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.