O poza facuta de un aparat foto profesionist se cunoaste imediat: vizibilitatea detaliilor, rezolutia si focalizarea performanta… pe scurt, o adevarata arta! Dar, pentru a ajunge la un nivel superior, nu este nevoie doar de talent, ci si de mijloacele cu care poti realiza cele mai reusite fotografii in orice conditii, oriunde te-ai afla. Toate aceste conditii le indeplineste usor un aparat digital. Insa se poate spune ca cele cu film nu s-au demodat de tot. Aparate foto cu film sau digitale?
Criterii care fac diferenta
Aparatele foto profesionale, fie digitale sau cu film, sunt prevazute cu o serie de functii si softuri pentru a obtine o imagine cat mai buna, chiar si pentru obiectele aflate intr-un sector indepartat. Tehnologia digitala face posibila inregistrarea unei fotografii cu dimensiunile dorite de tine.
Intre alegerea unui aparat digital si a unui aparat foto cu film, trebuie sa tii seama de nevoile tale ca fotograf: il vei folosi mai mult la ocazii si in excursii sau esti cu adevarat pasionat de arta fotografica?
Performanta unui aparat foto se masoara in pixeli si puterea zoom-ului (optic sau digital).
Pixelii sunt cele mai mici componente ale unei imagini digitale. 1 milion de pixeli este echivalent cu 1 Megapixel, iar aparatele foto digitale vor realiza fotografii cu atat mai clare cu cat numarul de megapixeli este mai mare. De obicei, pentru amatori si cei care nu folosesc aparatul decat in anumite ocazii, un aparat cu o rezolutie de 3 megapixeli este suficient. Pentru profesionisti, fiecare pixel adaugat inseamna un pret, dar si o performanta mai mare.
Zoom-ul este un indicator al calitatii detaliilor dintr-o fotografie. Cu cat zoom-ul mareste mai mult, cu atat se pot realiza poze de la distante mari. Poate depasi rezolutia de amplificare a imaginii pana la de 10 ori. Aparatele foto cu film lat exista si in variante profesionale, cu zoom suficient de puternic, insa sunt din ce in ce mai folosite cele digitale. Aparatele foto cu film supravietuesc datorita celor cre sunt convinsi ca unele poze ies mai bine pe pelicula decat ca imagine digitala.
Cunoscatorii vor alege, cu siguranta, un aparat DSLR (digital single-lens reflex camera) a carui caracteristica principala este dotarea acestuia cu un sistem automat de oglinzi care indreapta imaginea din lentile catre vizorul aparatului. Este un model perfomant si o inovatie tehnologica care permite realizarea de fotografii extrem de artistice, avand o multime de efecte si un zoom foarte puternic, care poate mari imaginile indepartate si de 7000 de ori (potrivit pentru cei care realizeaza documentare in natura sau pentru vanatori).
De la vechi la nou: aparatele cu film si cele digitale
Cu siguranta, fiecare are poze facute cu un aparat rusesc, pe film alb-negru. Desi e cazut in desuetudine, vechile aparate foto cu film isi faceau bine treaba si ar putea s-o faca si astazi la fel de bine. In primul rand, unele erau dotate cu obiective foto bine concepute, cu setari direct pe obiectiv, cu suport pentru blitz… era intr-adevar mare lucru sa poti detine un astfel de aparat. Nostalgicii trebuie sa stie ca se mai pot gasi aparate asemanatoare, dar modificate functional, dupa ultimele cerinte tehnologice.
In prezent, cererea pentru aparatele foto digitale este din ce in ce mai mare. Firme celebre, precum Sony, Nikon, Canon, Fuji, Panasonic si altele, isi disputa locul intai pentru cel mai performant aparat foto. Un obisnuit al breslei ar putea spune ca marca Sony exceleaza in domeniul video, pe cand marca Canon, in cel foto. In principiu, desi poti face poze cu o camera video sau poti filma cu un aparat foto, nu este indicat sa incerci sa cumperi un aparat cu toate aceste functii, deoarece una din ele nu va va multumi pe deplin. Evident, exista si aparatura care impaca foarte bine ambele tehnologii, dar preturile sunt piperate. In plus, un fotograf profesionist isi doreste mai degraba ca functiile foto sa fie la superlativ.