Pentru a avea o casa de vis, amenajarea gradinii joaca un rol extrem de important. Trebuie sa tineti cont de dimensiunile spatiului acordat gradinii pentru a face un plan de amenajare. Cateva elemente importante in amenajarea gradinii sunt: gazonul, florile de gradina, sistemele de iluminat si nu in ultimul rand copacii de gradina.
Amenajarea gradinii
Tinand cont de spatiul pe care il veti acorda gradinii, trebuie facut un plan de amenajare. Acest plan trebuie sa contina in primul rand sisteme de udare si de iluminare. Un rol foarte important in amenajarea gradinii il au gazonul si plantele. Gardurile vii din diverse specii de arbusti precum si plantele cataratoare reprezinta principalele elemente de decor ale unei gradinii. Nu trebuie sa uitati nici de amenajarea spatiilor de odihna si recreere, dar nici de alegerea mobilierului pentru acestea.
Alte elemente de decor care v-ar putea ajuta la amenajarea gradinii sunt aleile, zidurile si bordurile decorative, umbrarele, foisoarele, cascadele sau fantanile arteziene. Cand incepeti plantarea, nu uitati ca unele plante sunt iubitoare de soare iar altele, dimpotriva, se adapteaza excelent la umbra.
Gazonul este nelipsit din amenajarea gradinii. Pentru a putea planta gazon in gradina dumneavoastra, pregatiti pamantul toamna, pentru ca apoi, in primavara sa il puteti pune. Exista trei tipuri de gazon, dupa placul dumneavoastra: rustic, clasic sau japonez. Pentru o intretinere corespunzatoare, este bine sa udati gazonul cel putin o data pe saptamana, iar fertilizarea cu ingrasamant sa fie facuta toamna. Udarea, fertilizarea periodica si tunderea sunt elemente principale in intretinerea gazonului. Daca nu stiti ce plante sa folositi pentru gazon, va oferim cateva sugestii: iarba campului (Agrostis stolonifera), paiul rosu (Festuca rubra), raigrasul aristat (Lolium multiflorum), raigrasul englezesc (Lolium perenne), timoftica (Phleum pratense) etc.
Florile de gradina dau culoare si trebuie semanate cu grija, ca nu cumva sa plantati flori iubitoare de soare la umbra sau invers. Cele mai intalnite flori de gradina sunt: azalea de gradina, daliile, begonia, gladiola, plantele cataratoare care formeaza umbrare, clopoteii care au aspect de tufa ierboasa, gardenia, un arbust cu frunzisul verde inchis, lucios, cu flori albe si foarte parfumate, mimoza care creste intens primavara si vara, bujorul, camelia sau trandafirul chinezesc cu frunzis bogat, verde, cu flori mari si larg deschise.
Copacii de gradina joaca si ei un rol important in amenajarea gradinii. Ei ofera adapost casei si o protejeaza vara de caldura iar iarna de viscol. In functie de marirea gradinii trebuie sa va ganditi ce copaci de gradina sa plantati. Daca aveti o gradina mai mica, cei mai potriviti sunt arbustii ornamentali (ienuparul). La o gradina mare puteti planta brazi, pini sau molizi. In schimb, daca sunteti amatori de fructe, puteti planta pomi fructiferi de genul visinilor, ciresilor, merilor, prunilor, caisilor etc.
O gradina nu este in totalitate ca in basme daca nu sunt si sisteme de iluminat. Exista o gama larga de sisteme de iluminat in functie de preferintele dumneavoastra: sisteme de iluminat automate sau manuale, de diferite forme, culori si dimensiuni. La sistemele de iluminat automate corpurile de iluminat sunt pe senzori: se aprind la lasarea serii si se sting odata cu rasaritul soarelui. Cele manuale sunt pornite prin intrerupatoare situate pe un panou de comanda.