Ca orice alt eveniment important din viata, si trecerea dintr-un an in altul este asociata cu o serie de superstitii, obiceiuri si traditii. In traditia romaneasca, noaptea de Anul Nou este plina de superstitii, dar si de traditii stravechi. Nu toti le cunosc sau nu toti sunt superstitiosi. Insa, exista persoane extrem de superstitioase care respecta cu strictete traditiile si obiceiurile de Anul Nou. Totul despre ceea ce inseamna Anul Nou si noaptea de Revelion din punct de vedere al superstitiilor!
Superstitii, traditii si obiceiuri in noaptea de Revelion
Sarbatorile de iarna sunt un prilej de bucurie pentru toata lumea, dar si un motiv in plus de a fi superstitiosi. Obiceiurile de Anul Nou aduc cu ele si superstitii, nu doar in traditia romaneasca, ci si in alte parti ale lumii. De exemplu, grecii fac o prajitura traditionala in care pun bani. Persoana care gaseste banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost imprumutat si de romani, doar in anumite regiuni ale tarii.
Obiceiurile si traditiile de Revelion sunt respectate de toti romanii si au fost transmise din generatie in generatie. Termenul de «Revelion» vine din franceza («Réveillon») si inseamna «veghe» sau «ospat la miezul noptii». De aici traditia de a avea o masa bogata si de a nu dormi in noaptea dintre ani. Tot in randul traditiilor de Revelion se inscriu si jocurile, muzica, urarile care reprezinta alungarea raului din anul ce se incheie si intaminarea binelui din anul ce urmeaza.
Exista obiceiuri de Anul Nou care s-au pastrat doar in mediul rural (stingerea luminilor simbolizand intunericul si haosul si aprinderea lor ca simpol al nasterii si credintei). In mediul urban multe din obiceiurile si traditiile de Revelion au fost inlocuite cu distractia si focurile de artificii.
Pe langa obiceiuri si traditii, exista si superstitii referitoare la noaptea dintre ani. Cei care cred in superstitii, nu trebuie sa spele rufe, sa coase sau sa tricoteze in noaptea dintre ani (aduce ghinion), nu trebuie sa intre in noul an fara bani in buzunar (se zice ca asa va fi tot anul care vine), nu e bine sa fie datori pentru ca se zice ca datoriile vor exista tot anul urmator etc.
De asemenea, traditia spune ca nu trebuie sa aruncati nimic din casa in prima zi de an nou pentru ca va aruncati norocul. Tot in prima zi din an e bine sa nu iesiti din casa pana ce nu va calca pragul o persoana bruneta (potrivit traditiilor, persoanele brunete aduc noroc si fericire, iar cele roscate si blonde ghinion).
In noaptea dintre ani e bine sa va puneti o dorinta pentru ca aceasta are toate sansele sa se indeplineasca. Tot in noaptea de Revelion este bine sa faceti mult zgomot pentru ca zgomotele puternice alunga spiritele rele.
Daca nu v-ati ales inca tinuta pentru petrecerea de Revelion, optati pentru haine rosii (sau macar alegeti sa purtati un accesoriu rosu) deoarece culoarea rosie simbolizeaza fericire si noroc in dragoste.
O alta traditie de Revelion spune ca e bine sa lasati o lampa sau o lumanare aprinsa in noaptea dintre ani pentru a va bucura de un an nou luminos si plin de realizari.