Gama larga de materiale pentru acoperisuri asigura, pe langa factorul estetic, o aparare impotriva capriciilor naturii si o buna izolare termica. In alegerea unei invelitori pentru acoperisuri, de la traditionala tigla si pana la cel mai modern material, trebuie sa tineti cont de cateva caracteristici. Acoperisul unei locuinte este la fel de important ca si fundatia, structura de rezistenta a zidurilor si izolatia termica. Alegeti tipul care vi se potriveste cel mai bine si nu ezitati in a cere sfatul unui specialist in domeniu.
Alegerea tipului de acoperis optim!
Dintre toate materialele pentru acoperisuri, tiglele ceramice au o durata de viata de 80-100 de ani, sunt termorezistente, ignifuge, rigide la socuri, acizi (ploaie), baze (murdarie), rezistente la inghet, avand capacitate de uscare rapida si permeabilitate la vaporii de apa. Totusi, acestea sunt mai grele fata de celelalte tipuri de invelitori si iarna pot aluneca pe gheata formata. Tiglele din beton au o absorbtie mica de apa, ceea ce influenteaza pozitiv durata de viata a materialului, au o putere de rezistenta mare si le puteti gasi intr-o gama variata de culori. Dezavantajele ar fi ca sunt mai grele chiar si decat tiglele ceramice si ca pot aluneca pe gheata daca exista infiltratii la nivelul lor. Tiglele metalice sunt rezistente, flexibile, poseda o greutate redusa, sunt usor de montat, dau o nota de eleganta locuintei si poseda o paleta coloristica larga. Din pacate, acestea au o viata relativ scurta, mai ales daca nu sunt grunduite si vopsite periodic. Acoperisul clasic din tabla prezinta caracteristici ce il propulseaza printre favoriti: calitate, durabilitate, usurinta in montare, greutate redusa si distinctie. Daca preferati tabla de otel va asigurati un grad mare de protectie impotriva coroziunii, socurilor mecanice, radiatilor UV si diferentelor de temperatura. Unul din principalele avantaje in cazul acoperisului realizat din tabla plana prefaltuita il reprezinta sistemul dublu de prindere prin suprapunerea falturilor si fixarea cu suruburi cu saiba din cauciuc pe o latura a fiecarui panou.
Sindrila bituminoasa versus fibra din sticla
Din gama materialelor pentru acoperisuri, sindrila bituminoasa este o metoda moderna pentru renovarea acoperisurilor vechi si noi, posedand un proces rapid de aplicare la orice tip de acoperis. Sindrila bituminoasa nu este zgomotoasa si se monteaza usor peste un strat de carton armat, fixat direct pe astereala, prin lipire la cald. Compozitia sindrilei bituminoase este alcatuita din granule ceramizate, strat bituminos si armatura cu fibra din sticla. Sindrila bituminoasa este compatibila cu diferite muchii si sisteme de scurgere, este rezistenta la apa si foc, protejeaza de radiatiile ultraviolete si este disponibila intr-o paleta variata de culori. Fibra din sticla este rezistenta la foc, autoadeziva si imita cu usurinta tiglele traditionale. Fibra din sticla este preferata datorita aspectului sau atragator, diversitatii de modele si usurintei cu care poate fi montata. Fibra din sticla poseda un intaritor puternic, fapt ce face ca invelitoarea sa fie mai grea decat cea bituminoasa (10 kg/mp). In construirea unui acoperis, cea mai importanta parte a caminului, trebuie sa se tina cont atat de criteriile de estetica cat si de rezistenta.