5 calitati ale unui bun manager

‘’Care sunt calitatile unui manager?’’ O intrebare excelenta pentru cei care sunt pe cale sa fie promovati in functia de manager si chiar si pentru cei care detin aceasta functie deja.

Dezvoltarea abilitatilor manageriale, nu este un proces usor. Doar pentru ca ai fost un bun membru al echipei, nu inseamna ca vei fi si un bun manager. Vestea buna este ca poti invata si iti poti dezvolta abilitatile de manager de-a lungul timpului.

Noi va recomandam 5 calitati care fac diferenta intre un simplu manager si un manager eficient :

1. Un manager eficient trebuie sa ofere o directie clara. „Viziunea fara actiune este un vis. Actiunea fara viziune este un cosmar’’. Managerul conduce echipa intr-o serie de eforturi. Este important sa se stabileasca si sa se comunice o directie clara echipei. Pe baza experientei si a strategiilor deja testate, managerul comunica sarcinile care trebuie realizate si modalitatile de a le realiza cat mai eficient.

2. Un bun manager isi cunoaste echipa. Evalueaza abilitatile membrilor echipei din timp si atribuie-le sarcini de rezolvat pe baza abilitatilor dovedite. Ca manager, trebuie sa identifici toate aspectele unei situatii-problema si sa delegi fiecarei echipe sau fiecarui membru o sarcina pe care stii ca o va finaliza cu succes.  Investeste timp in dezvoltarea personala si profesionala a oamenilor din echipa ! Succesul fiecarui membru al echipei contribuie la succesul tau. Cunoasterea abilitatilor si a obiectivelor de cariera ale echipei, precum si crearea de oportunitati de dezvoltare profesionala, contribuie la succesul proiectului si la recunoasterea ta ca lider de succes.

3. Un bun manager sustine comunicarea deschisa.  Managerul trebuie sa gaseasca o modalitate de a incuraja membrii echipei, de a pune intrebari de clarificare si de a obtine un feedback al progreselor inregistrate de munca echipei. Prin incurajarea comunicarii si deschidera catre noi idei si sugestii, se poate crea un mediu de lucru eficient.

4. Ofera un feedback constructiv! Este important sa stii sa oferi un feedback constructiv. Pe de o parte, trebuie sa permiti fiecarui membru al echipei tale sa isi foloseasca punctele forte si, pe de alta parte, trebuie sa le dai exemple de aspecte care pot fi imbunatatite. Este important sa retii ca feedbackul constructiv are rolul de a ajuta si de a sustine, si nu de a judeca sau evalua.

5. Arata-ti recunostinta fata de echipa. Nimic nu demotiveaza mai mult o echipa decat un manager care isi asuma tot creditul. Arata-ti fata de fiecare membru al echipei recunostinta pentru contributia si efortul depus. Echipa ta va aprecia creditul acordat, va fi mult mai motivata, iar colaborarea  voastra va fi mult mai eficienta.

  La sfarsitul zilei, calitatile care te definesc ca un bun manager pot fi la fel, dar stilul pe care il folosesti pentru a manifesta aceste calitati depinde de personalitatea ta. Nu incerca sa copiezi stilul altcuiva. Gaseste cateva modele si include cate putin din fiecare in stilul tau propriu de management.

Un manager eficient trebuie sa detina abilitati si aptitudini strategice, organizationale si de eficacitate personala.  Managerul indeplineste mai multe roluri : lider, liant, reprezentant, intreprinzator, negociator. Cu cat stapanesti mai bine fiecare dintre aceste roluri, cu atat te vei indrepta catre un management eficient.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.